Luni, 13 septembrie, elevii și preșcolarii s-au întors din nou la cursuri. Este al doilea an școlar sub semnul pandemiei de covid. Chiar dacă în marea majoritate a unităților de învățământ activitatea a fost reluată cu prezența fizică, nimeni nu poate ști cât timp va putea continua în acest fel. Incidența cazurilor de infectare cu coronavirus este pe un trend ascendent în toată țara.

Masca este obligatorie în școală și se recomandă păstrarea distanței de 1 metru între elevi, acolo unde este posibil. Sunt permise și măștile din material textil, cu condiția să acopere gura și nasul. Școlile vor fi deschise până la o rată de infectare de 6 cazuri la o mie de locuitori într-o localitate. După acest prag, școala trece în online.

Există două scenarii după care vor funcționa unitățile de învățământ. Scenariul 1 se aplică unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate e mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori. Acesta presupune participarea cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Scenariul 2 înseamnă că incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Aici avem prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Pentru restul elevilor, școala trece în sistem online.

În cazul apariției unui caz de COVID-19 într-o clasă, elevii din clasele a VII-a și a VIII-a și cei din liceu pot continua cursurile la școală doar dacă sunt vaccinați sau trecuți prin boală. În cazul copiilor din învățământul preșcolar și a celor de până la clasa a VI-a, cursurile trec în online pentru 14 zile, dar se poate veni la școală din ziua 8, în urma testării antigen, cu test negativ. Testarea se organizează în școală. În cazul în care părinții refuză testarea copiilor în ziua 8, acei copii continuă corsurile online până în ziua 14.

La apariția cazurilor de îmbolnăvire în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa DSP, instituție care, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune sau nu suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ.

În cazul în care preșcolarii sau elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimțământ semnat de părinte sau de tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării preșcolarilor sau elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna personal consimțământul. Dacă părintele sau tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, precum și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legătura cu medicul de familie.

La Șimișna, școala a început online

În județul Sălaj, școala a început direct în sistem online la Șimișna, acolo unde rata de infectare cu COVID-19 a ajuns, potrivit celor mai recente date oficiale, la 7,67 la mie.

Potrivit ministrului Educației, în 12 localități din țară (6 din Satu Mare, 2 din județul Arad, una din Teleorman, una din Sibiu, una din Sălaj și una din Dolj) școala a început direct online, întrucât rata de infectare depășea 6 la mie vineri, 10 septembrie. În aceste școli învață, în total, 2.400 de elevi.

Rata de incidență a crescut de 40 de ori în Sălaj, în ultima lună

Conform datelor centralizate luni, 13 septembrie, situația epidemiologică la nivelul județului Sălaj se prezintă astfel: 11.257 persoane infectate cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei; 14 persoane confirmate în ultimele 24 de ore; 10.642 pacienți declarați vindecați de la începutul pandemiei; 244 cazuri pozitive în prezent, din care 64 persoane spitalizate pe secţie, iar 176 persoane cu test pozitiv aflate la domiciliu, care au consimțit să se izoleze (monitorizate de medicul de familie); 4 persoane spitalizate pe secţiile ATI; 370 persoane decedate înregistrate de la începutul pandemiei.

Incidența înregistrată la nivelul judetului Sălaj este de 0,80/1000 de locuitori.

Pentru comparație, în 1 septembrie Sălajul avea o rată de infectare de 0,15/1000 de locuitori.

În urmă cu o lună, în 13 august, incidența înregistrată la nivelul judetului Sălaj era de 0,02/1000 de locuitori, adică de 40 de ori mai mică decât luni, 13 septembrie.

Aveam, atunci, cazuri de coronavirus confirmate doar în 3 localități – la Șamșud (0,54 la mie), Sâg (0,30 la mie) și Zalău (0,04 la mia de locuitori).

Într-o lună de zile, am ajuns să avem cazuri confirmate în 33 de localități:

ŞIMIŞNA 7.67; MESEŞENII DE JOS 3.79 ; CHIEŞD 2.40 ; ALMAŞU 2.07 ; LOZNA 2.07 ; BOBOTA 1.82 ; MIRŞID 1.63 ; BĂBENI 1.29 ; MUNICIPIUL ZALĂU 1.23 ; DOBRIN 1.21 ; BOCŞA 1.19 ; HERECLEAN 1.00 ; ORAŞ ŞIMLEU SILVANIEI 0.92 ; CIZER 0.87 ; GÂLGĂU 0.83 ; SURDUC 0.81 ; ORAŞ JIBOU 0.77 ; SĂLĂŢIG 0.77; FILDU DE JOS 0.74; NĂPRADEA 0.74; AGRIJ 0.70; BENESAT 0.70; DRAGU 0.69; CAMĂR 0.61; ROMÂNAŞI 0.60; GÂRBOU 0.51; VÂRŞOLŢ 0.45; CRASNA 0.44; ILEANDA 0.41; ORAŞ CEHU SILVANIEI 0.40; BUCIUMI 0.39; HIDA 0.38; SOMEŞ-ODORHEI 0.35.

La nivel național, luni, 13 septembrie, au fost confirmate alte 1.849 de cazuri de COVID-19, s-au raportat 46 de noi decese, iar la Terapie Intensivă sunt internați 633 de pacienți.

Circa 6 dascăli din 10 sunt vaccinați anti-COVID

Ministerul Educației a prezentat, cu câteva zile înainte de începerea școlii, rezultatele raportărilor privind vaccinarea personalului din sistemul de învățământ preuniversitar de stat și din sistemul de învățământ superior, de stat și privat.

Astfel, din totalul de 317.531 de angajați ai sistemului național de învățământ, s-au vaccinat 193.430 de persoane, reprezentând o rată generală de vaccinare de 61 la sută.

Față de ultima raportare, din luna iulie, se înregistrează un plus de 8.257 de persoane vaccinate în sistemul național de învățământ.