Concedierea a 100.000 de bugetari ar aduce economii la stat de 60 de milioane de euro pe luna.
Intre 45 si 60 de milioane de euro lunar – la atat se ridica economia statului daca guvernul ar decide sa taie nodul gordian si sa concedieze intre 75.000 si 100.000 de bugetari. Astfel, cu banii economisiti, statul ar putea construi lunar intre 2 si 3 km de autostrada, iar intr-un an pana la 36 km, luand in calcul costul pe un kilometru, care ajunge la circa 20 de milioane de euro, conform datelor Ministerului Transporturilor.
Potrivit unui calcul al EVZ, circa 45 de milioane de euro ar ramane in conturile statului daca nu ar fi platite timp de o luna salariile a 75.000 de persoane, calculate la un castig salarial mediu brut pe economie de 1.940 lei, la care se adauga contributiile angajatorului aferente remuneratiilor, in suma de 550 lei pe luna. In cazul in care ar fi concediati 100.000 de oameni, suma economisita lunar se apropie de 60 de milioane de euro. Banii ar fi suficienti sa acopere mai bine de doua treimi din cheltuielile cu dobanzile pe care le plateste lunar guvernul pentru imprumuturile pe care le rostogoleste.
Reducerea cheltuielilor bugetare a fost discutata ieri si la Cotroceni. Presedintele Traian Basescu i-a avertizat pe membrii guvernului asupra riscurilor pe care le implica faptul ca o tara ajunge sa traiasca „din imprumuturi”, facand trimitere indirecta la situatia Greciei. Conform sefului statului, scaderea cheltuielilor este „o masura care nu mai suporta amanare”.
In conditiile in care politicienii au amanat pana acum astfel de masuri dure, Romania s-a afundat in datorii grele pentru a sustine un sistem bugetar mult mai mare decat isi permite. Astfel, presiunea pe bugetul de stat creste.
Drept dovada sunt cheltuielile cu dobanzile pentru imprumuturile guvernamentale contractate in special pentru acoperirea cheltuielilor curente, inclusiv cu salariile. Ele au crescut cu 13% in primele doua luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut, depasind 688 de milioane de lei (aproape 168 de milioane de euro). Datoria publica se cifra, la sfarsitul lunii ianuarie, la aproape 144 de miliarde de lei (circa 35 de miliarde de euro), potrivit Ministerului Finantelor.