Chiar daca este stabilit la Cluj-Napoca, Ioan Cozma n-a uitat de satul in care a vazut pentru prima data lumina zilei, n-a uitat nici de locurile in care a copilarit, nici de Valea Agrijului ori de dealurile Togului. Asa se face ca pictorul de icoane Ioan Cozma, asezat de ani multi sub dealul Feleacului, s-a intors in aceste zile pe Valea Agrijului, in satul Borza pentru a dona sute de opere de arta de valoare, fie ea materiala, spirituala sau sentimentala. Pentru asta este nevoie de un spatiu de expunere. Cu sprijinul Primariei comunei Creaca, al Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj, la inceputul acestei primaveri va fi amenajata o sala pentru lucrarile pictorului, sa poata fi admirate de cat mai multi consateni de ai sai. Oficialii si pictorul au fost de acord ca sala de expozitie sa fie in incinta Scolii cu clase  primare din Borza.  

Peste 2.000 de lucrari

achizitionate de straini
Inca de prin anii ‘80 ai secolului trecut, in plina          perioada comunista, Ioan Cozma s-a apucat de pictat icoane. El simtea nevoia sa se intoarca la radacini, acolo unde taranul a realizat atatea lucruri frumoase, durabile prin timp si peste timp. Cum te-matica picturilor sale nu era agreata de regimul comunist, prima expozitie de icoane la care a participat Ioan Cozma a fost organizata dupa 1989, la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca. Au urmat numeroase alte expozitii personale sau de grup in mai multe orase ale tarii. Peste 2.000 de lucrari ale pictorului Ioan Cozma sunt prezente in colectii particulare sau muzee din  SUA, Canada, Germania, Suedia, Franta, Grecia etc. Prin dimensiunea sa, lucrarea „Triptic” este unica in lume. Are doi metri optzecistop_coloana lungime si un metru si zece inaltime.  In ea sunt inglobate 48 de icoane, iar pictorul marturiseste ca a lucrat noua ani numai la partile exterioare. Este membru al Academiei de Arte Traditionale din Romania.

Icoane si macarale
Ioan Cozma s-a nascut in satul Borza, din judetul Salaj, la patru kilometri de Jibou, pe Valea Agrijului dintr-o familie de tarani, cu patru copii. Clasele primare le-a urmat in sat, sub „bagheta” invatatorului Leontin Farcas. Clasele V_VII le-a urmat la Jibou, dupa care s-a inscris la Liceul „Simion Barnutiu” din Zalau. Dupa ce a lucrat ca invatator in satul Bogdana si dupa terminarea stagiului militar, reuseste la Facultatea de subingineri, pe care o absolva in anul 1965, reusind ulterior sa-si dea diferentele care il desparteau de profesia de inginer. „Pana la pensionarea mea, in 2004 m-am ocupat de toate macaralele, cazanele, podurile rulante si aparatele de masura si control din jumatate Ardealul” marturisea pictorul din Borza.

„La un sfert de veac de la prima sa expozitie, Ioan Cozma este un pictor-iconar matur, ale carui lucrari pot sta cu demnitate in orice expozitie de gen” scria luna trecuta cotidianul clujean Faclia.