Un fes indesat pe urechi si o geaca inseamna echipament de protectie pentru munca in constructii la Zalau

imagine-articol2_53152

 

La Zalau, muncitorii firmelor de constructii sunt fie inconstienti, fie nemuritori. Am vazut in ultimele zile lucrari la mai multe imobile din oras, cu muncitori catarati pe schele sau pe acoperisuri si, in niciun caz, nu am vazut urma de echipament de protectie. Nici casca pe cap, nici cordeline, nici macar traditionala salopeta de lucru. Muncitorii sunt doar bine imbracati, cu caciulile trase pe urechi. Altfel de echipament de protectie, in afara de protectia impotriva frigului, nu exista.
Legea spune ca muncitorii care lucreaza in contructii trebuie sa aiba, pe langa echipamentul de protectie specific fiecarei ramuri de activitate, casca. Aceasta este necesara mai ales în lucrari de constructie în apropierea schelelor, adica exact in situatiile in care am vazut noi muncitorii doar cu fes in cap.
La Scoala Gimnaziala Simion Barnutiu din Zalau se inlocuiesc tiglele de pe acoperisul salii de sport. Doar ca muncitorii catarati pe acoperis nu poarta casca. O alta problema, tot de siguranta, de data asta a elevilor, stop_coloana o reprezinta tiglele si tencuiala care mai cad, din cand in cand, in curtea scolii. Perimetrul este asigurat, dar pe o suprafata mica. Mai multi parinti veniti saptamana trecuta sa isi ia copiii de la scoala s-au plans ca masurile de siguranta luate nu sunt suficiente sa-i protejeze pe copii in pauze, dar si de faptul ca lucrarile se desfasoara tocmai in timpul orelor de curs, nu dupa programul elevilor.

36 de accidente de munca in primele 10 luni ale anului

In Salaj s-au inregistrat in primele zece luni ale acestui an 36 de accidente de munca, potrivit datelor primite de la Inspectoratul Teritorial de Munca. O mare parte a acestora s-au produs in constructii, industria grea sau industria mobilei.