Preturile sunt cu 20 la suta mai mari decat in toamna

In zona Jiboului, taranii care au ingrasat porci in gospodarii se pregatesc de marea targuiala pe care o asteapta de un an si care o sa fie miercuri 11 decembrie si miercuri 18 decembrie.
Craciunul bate la usa, iar maramuresenii sunt in cautarea porcului din care vor prepara gustoasele bucate traditionale ce nu pot lipsi de pe masa de sarbatori. Mare parte dintre cumparatori au facut deja intelegere cu crescatorii de porci si vor sacrifica guitatorii in fermele sau gospodariile acestora, urmand sa-i transporte apoi spre casele lor unde vor fi pregatiti carnatii, caltabosii sau jumarile. Altii se vor deplasa la cele doua targuri de la Jibou sau la targul de la Crasna, unde vor incerca sa negocieze un pret cat mai convenabil pentru godacul de Craciun. Crescatorii spera la obtinerea unor preturi cat mai bune in acest an, avand in vedere scumpirea cerealelor si pretul piperat al purceilor din primavara. La ora actuala, pretul kilogramului de porc viu se situeaza in jurul a 10-11 lei, fata de 8-9 lei cat era in toamna. Crescatorii de porci, ca intotdeauna, spun ca guitatorii nu sunt scu-mpi, avand in vedere sacrificiile facute de acestia pe parcursul intregului an si munca depusa. In plus, calitatea porcilor crescuti in gospodarie este mai buna, deoarece nu sunt hraniti cu furaje concentrate. Oare? Sigur este ca in ochii multor consumatori incepe sa cantareasca de acum calitatea produsului, mai mult ca pretul. Targurile mari unde crescatorii de suine incearca si in acest an sa-si valorifice porcii, abia acum, inainte de Craciun, vor fi calcate de sute de cumparatori: Jibou, Crasna, Sarmasag, Nusfalau.