Trei ani de gratie
La sfarsitul lunii trecute, mai exact, in 27 mai, a fost termenul limita pana la care s-au putut depune ofertele de privatizare pentru Uzina Electrica (UE) Zalau. Cum nu s-a depus nici o oferta, desi trei societati au cumparat caietul de sarcini, administratorul special al uzinei a adus la cunostinta Consiliului local municipal (actionar unic) situatia economico-financiara a unitatii. Astfel, la sfarsitul lunii aprilie, datoria UE catre Ministerul Finantelor Publice era de 23.983.461 lei, cuprinzand rate de capital si dobanzi bancare restante, precum si majorari de intarziere in valoare de 10.298.516 lei. La acesatea se adauga rate si dobanzi pentru un credit extern si un credit intern, cu esalonare pana in 2011, in valoare totala de 8.826.000 lei.
Lipsa de lichiditati, cauzata de productia scazuta din timpul verii, ar putea duce la imposibilitati de plata a furnizorilor de utilitati.
Consiliul de administratie al Uzinei apreciaza ca societatea se afla intr-o situatie de „insolventa iminenta, care trebuie declarata ca atare, conform Legii 85/2006”. Pe legea insolventei, se arata in acelasi document, timp de trei ani, societatea poate beneficia de un program de reorganizare, ca si de esalonari ale datoriei si o protectie suplimentara fata de creditori. Procedura insolventei permite, de asemenea, valorificarea unei parti a patrimoniului in scopul realizarii de venituri „pentru sustinerea programului de reorganizare”. In cazul in care Consiliul local nu ar lua masurile de capitalizare a societatii sau alte masuri de protectie, UE Zalau risca sa fie supusa executarii silite si, ulterior, sa-si inceteze activitatea.
Directorul UE Zalau, Viorel Marian, arata ca „singura solutie de viabilizare a societatii, pentru rezolvarea pe termen lung a problemei energetice a municipiului Zalau, o constituie realizarea unui proiect energetic eficient, care sa vizeze, in primul rand, sursa de energie, dar si sistemul de transport si distributie a energiei termice”.
Consiliul local Zalau a aprobat, in sedinta extraordinara de ieri, 23 iunie, efectuarea demersurilor pentru deschiderea procedurii de insolventa, in vederea reorganizarii judiciare a UE Zalau, conform Legii 85/2006 privind procedura insolventei.
UE Zalau: Din insolventa, in redresare sau in faliment?
Articole
Salarii mai mari cu 200 de lei din ianuarie
Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se majorează la 4.050 lei lunar începând cu 1 ianuarie 2025. Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 4.050 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2025, față de 3.700 lei cât este în prezent. ”Această decizie de majorare este rezultatul analizelor și dezbaterilor pe care le-am avut cu partenerii sociali,…
Mai mult...SILCAR PROD S.R.L. anunță începerea proiectului „EXTINDEREA CAPACITĂȚII DE PRODUCȚIE ÎN CADRUL SILCAR PROD S.R.L.”
Comunicat de Presă 29.11.2024 SILCAR PROD S.R.L. anunță începerea proiectului „EXTINDEREA CAPACITĂȚII DE PRODUCȚIE ÎN CADRUL SILCAR PROD S.R.L.” În data de 26.11.2024, SILCAR PROD S.R.L. cu sediul Sat Panic, Comuna Hereclean, Nr. 2W, Cod poștal 457171, județul Sălaj, România, și AGENȚIA DE DEZVOLTARE REGIONALĂ NORD-VEST, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027, au semnat Contractul de Finanțare cu numărul 163 / 26.11.2024, pentru proiectul cu titlul „EXTINDEREA CAPACITĂȚII DE PRODUCȚIE…
Mai mult...