UE nu-i de acord cu visul romanilor de a produce şi de a manca romaneşte

Parlamentul European a anunţat miercuri că a lansat procedura de infringement împotriva României în privinţa comerţului cu amănuntul al produselor agricole şi alimentare, fiind trimisă o scrisoare de somaţie pe motiv că reglementările naţionale nu corespund legislaţiei Uniunii Europene. “n fapt este vorba despre Legea nr. 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare potrivit căreia magazinele mari sunt obligate să expună pe raft 51 la sută produse româneşti provenite de pe lanţul scurt. Legea a fost aprobată la începutul lunii iunie de Camera Deputaţilor ca for decizional, iar în luna iulie a fost promulgată de preşedintele Iohannis. Normele de aplicare trebuiau emise în şase luni de la intrarea legii în vigoare, respectiv până la 15 ianuarie 2017, lucru care nu s-a întâmplat nici până în prezent. Prin urmare, de beneficiile unei asemenea legi românii – producători şi consumatori – n-au avut parte.
Retailerii au avertizat de nenumărate ori că acel procent de 51 la sută din lanţul scurt va ridica probleme, însă ceilalţI actori din piaţă, inclusiv autorităţile, au lăudat beneficiile aduse producătorilor, chiar dacă România nu poate asigura aceste produse pe perioada întregului an.
Retalierii nu s-au lăsat şi s-au adresat Comisiei Europene, cerând modificarea cât mai rapidă a Legii nr.150 privind comercializare produselor alimentare, deoarece „nu a adus nimic bun nimănui” şi, pe lângă riscul de infringement, a produs şi „masive tulburări de piaţă”. Şi Comisia Europeană a supus sancţiunii judiciare Legea privind comercializarea produselor alimentare, cerând ca trei articole să fie modificate. Este vorba despre articolele care vizează obligarea retalierilor să facţ publicitate gratuită producătorilor în propriile parcări, să existe spaţii şi denumiri speciale pentru produsele româneşti şi să se reducă acel procentaj de 51 la sută produse româneşti provenite din lanţul scurt.
Ioan Munteanu, preşedintele stop_coloana Comisiei pentru agricultură din cadrul Camerei Deputaţilor, a spus că în două săptămâni se va face o dezbatere pe aceste aritcole şi ci sunt soluţii pentru modificarea lor.
Mâncăm mizerii care arată
bine şi costă puţin
Cert este că nici retalierii, nici Comisia Europeană nu doresc ca produsele agricole româneşti să le ia faţa celor aduse din import, nu vor ca producătorul român să se apropie de vârful piramidei, să discute de la egal la egal cu producătorii din alte ţări. Uitaţi-vă în marile magazine şi în pieţele noastre: peste tot numai produse agricole din import.
L-am întrebat pe Valentin Duca, directorul Direcţiei pentru Agricultură Sălaj, de ce produsele agricole din import sunt stăpânele pieţei? Duca ne-a explicat că aspectul estetic şi preţul sunt două elemente de bază care fac ca produsele din import să aibă trecere la cumpărător. Cât despre calitate, directorul agriculturii sălăjene spune că „90 la sută este îndoielnică”. „Produsele sunt tratate excesiv cu hormoni de creştere, cu zeci de substanţe toxice pentru organismul nostru. Priviţi o roşie adusă din import, arată splendid, dar când o pui pe masă parcă ai mânca plastic. Apoi, producătorul român pătrunde mai greu pe piaţă, marile magazine ezită să încheie contracte cu el. Şi nu în ultimul rând cantităţile pe care le producem în ţară sunt insuficiente pe tot parcursul anului. Desigur, trebuie să importăm produse agricole, dar nu atât de masiv. Cred că o încurajare mai pronunţată a producătorului autohton de către forurile decidente ar duce la diminuarea importurilor de produse alimentare”