Elena Udrea a vrut sa penalizeze Salajul cu 25 la suta din valoarea proiectului Ciucea-Varsolt pentru ca nu a permis subcontractarea lucrarilor in totalitate.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a descoperit nereguli la o treime dintre cele 124 de contracte finantate din fonduri europene prin Programul Operational Regional – Axa 2, „Reabilitare infrastructura regionala si locala de transport” si a decis aplicarea unor corectii financiare la contractele gasite in neregula in valoare de 179 milioane de lei, respectiv 5,58 la suta din totalul fondurilor europene accesate. Auditul realizat de MDRT a vizat descoperirea unor nereguli in aplicarea legislatiei privind achizitiile publice. La Consiliul Judetean Salaj, MDRT a gasit initial nereguli la contractul pentru reabilitarea drumului Ciucea – Crasna – Varsolt si a propus o corectie financiara de 25 la suta din valoarea proiectului. Corectia financiara reprezinta o suma cu care se diminueaza valoarea proiectului in situatia in care autoritatea locala a prejudiciat bugetul Uniunii Europene. In cazul nostru, MDRT sustinea ca „beneficiarul (Consiliul Judetean Salaj) a impus un procent de subcontractare a lucrarilor”, iar „impunerea unui procent la subcontractare este in contradictie cu prevederile legislatiei nationale”. De mentionat este faptul ca CJ Salaj avea aviz de la unitatea centrala de verificare a achizitiilor publice, cum ca respecta legea, inainte de a demara procedura de licitatie.
I-au demonstrat Elenei Udrea ca a gresit
Presupusa corectie financiara impusa de ministerul Elenei Udrea i-a pus pe jar pe angajatii Consiliului Judetean Salaj, care au pregatit o intreaga documentatie referitoare la procedura de achizitie publica prin care s-au contractat lucrarile de reabilitare la drumul Ciucea – Varsolt. „Noi am demonstrat ca am cheltuit corect si eficient banii europeni si am diminuat factorii de risc prin impunerea unui procent de 30 la suta la subcontractarea lucrarilor, lucru permis de legislatie”, explica Zoe Crihan, managerul de proiect. Dupa ce a analizat cazul, Autoritatea de Management a Programului Operational Regional din cadrul MDRT a instiintat CJ Salaj printr-o adresa ca „nu se confirma suspiciunea de incalcare a legislatiei si nu se impune aplicarea corectiilor financiare”.
Fondurile europene imbogatesc smecherii
In Romania, in ultimii ani, s-a dezvoltat o adevarata retea de bisnitari care se imbogatesc in urma licitatiilor publice. Adica, firmele mari detinute de catre „regii asfaltului” contracteaza toate reabilitarile de drumuri scoase la licitatie si apoi subcontracteaza lucrarile la un pret mult mai mic, ei castigand „comisioane” de milioane de euro fara a misca un deget. Problema care este? Beneficiarul, in speta Consiliul Judetean, nu are niciun control asupra subcontractorilor si nu-i poate trage la raspundere daca isi bat joc de lucrare. Prin urmare, CJ Salaj a impus un procent de doar 30 la suta pentru subcontractarea lucrarilor ca sa aiba control asupra constructorului. De exemplu, reabilitarea drumului DN 1H, tronsonul Alesd – Zalau, a fost castigata de catre firma UMB Spedition, controlata de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, care a subcontractat lucrarile altor firme. La o vizita in teren realizata saptamana trecuta, prefectul Alexandru Vegh isi exprima rezerve „fata de calitatea materialelor folosite de firmele subcontractoare, dar si de felul in care se lucreaza”. Pentru firmele subcontractoare nu exista garantia respectarii conditiilor stabilite in caietul de sarcini si asumate de firma care a castigat licitatia, incepand de la personalul angajat si pana la utilajele folosite.
Udrea acuza Consiliul Judetean ca ii faulteaza pe „regii asfaltului”
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...