Camera Deputatilor a amânat pe săptămâna viitoare dezbaterile pe legea privind modificarea codului electoral, pregătită pentru alegerile parlamentare de la anul.
Una din modificările importante susţinută atât de putere, cât şi de opoziţie este ca senatorii şi deputaţii să se aleagă prin vot pe liste de partid.
De asemenea, s-a modificat uşor faţă de situaţia din 2012 norma de reprezentare pentru fiecare parlamentar. Un senator va reprezenta circa 168.000 de locuitori, iar un deputat 73.000 de locuitori. Pentru Sălaj, judeţ cu 217.000 de locuitori, numărul de senatori şi deputaţi vâ rămâne acelaşi, adică patru deputaţi şi doi senatori, ne-au confirmat anterior parlamentarii noştri.
În ce priveşte reprezentarea în legislativ, iniţiativa mai prevede că pragul electoral pentru ca un partid sau o alianţă să intre în Parlament să fie de 5 la sută din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional.
Interesantă este “portiţa” prevăzută expres în iniţiativa legislativă pentru UDMR, care prevede că un partid care obţine 20 la sută din voturile valabil exprimate în cel puţin patru judeţe nu trebuie să mai întrunească pragul electoral de 5 la sută la nivel naţional.
În cazul alianţelor politice şi al alianţelor electorale, la pragul de 5 la sută se adaugă, pentru al doilea membru al alianţei 3 la sută din voturile valabil exprimate pe întreaga ţară şi, pentru fiecare membru al alianţei, începând cu al treilea, câte un procent din voturile valabil exprimate în toate circumscripţiile electorale.
PNL a propus şi dublarea numărului de parlamentari pentru românii din străinătate.
Proiectul de lege mai defineşte şi termenul de fraudă electorală ca fiind “orice faptă care are loc înaintea, în timpul sau după încheierea votării ori în timpul numărării voturilor şi încheierii proceselor-verbale şi care are ca rezultat denaturarea voinţei alegătorilor şi crearea de avantaje concretizate prin mandate în plus pentru un competitor electoral”.
UDMR obţine uşor 20 la sută în şase judeţe
După ce au fost discuţii cu privire la scăderea pragului electoral la 3 la sută, reprezentanþii UDMR din comisia de Cod Electoral au reuşit să introducă în proiectul noii legi a alegerilor parlamentare pragul electoral alternativ, adică dacă nu obţin 5 la sută din voturi la nivel naţional, să poată intra în legislativ cu 20 la sută din voturi obţinute în cel puþin patru circumscripţii electorale, adică în patru judeţe.
Dacă pragul de 5 la sută la nivel naţional a devenit periculos pentru USMR, formaţiunea maghiarilor obţine lejer 20 la sută din voturi în cel puţin 6 judeţe, printre care şi Sălajul. Este vorba despre judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Sălaj, Bihor şi Satu Mare.
La nivelul judeţului Sălaj, unde ponderea populaţiei maghiare este de 23 la sută, ne-am obişnuit deja ca UDMR să obţină cele mai multe voturi valabil exprimate. La alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, UDMR a obţinut 27,43 la sută din totalul voturilor valabile. Alianþa PSD-UNPR-PC a fost abia pe locul al doilea, cu 26,38 procente, PDL a obţinut 15,76 al sută, iar PNL 10,89 la sută. Asta s-a întâmplat la o prezenţă la vot de 33.73 la sută.