Liderii maghiari sunt ingrijorati de diminuarea ponderii etniei maghiare si a bazinului electoral.
UDMR vrea sa adopte o strategie de incurajare a natalitatii pentru a preveni diminuarea ponderii etniei maghiare in viitorul apropiat. Liderii principalei formatiuni politice a minoritatilor din Romania sunt ingrijorati de consecintele negative ale ratei scazute de natalitate si vor ca, impreuna cu PDL, sa previna pe termen lung scaderea propriului bazin electoral. Udemeristii au anuntat, prin vocea senatorului Fekete Andras, ca in aceasta iarna vor propune coalitiei de guvernamant adoptarea unor masuri „in zona familiei si in zona demografica” pentru cresterea natalitatii cu ajutorul unor masuri de sprijinire a familiei si in special a mamelor. Potrivit evz.ro, in documentul intitulat „Parteneriat pentru viitorul maghiarimii”, adoptat de Consiliul Reprezentantilor Unionali din UDMR, se arata ca tendinta de scadere a populatiei duce la necesitatea elaborarii unor masuri de sprijinire a familiei. Documentul vizeaza sprijinirea familiei de catre comunitatile locale si dezvoltarea unui pachet de masuri legislative si guvernamentale pentru sprijinirea familiilor si motivarea asumarii cresterii copiilor. Printre masurile propuse de UDMR pentru a preveni scaderea drastica a natalitatii se numara si politici fiscale pentru familiile cu copii, asigurarea ingrijirii de specialitate pe parcursul zilei pentru copii cu varste cuprinse intre trei luni si trei ani, sprijinirea mamelor pentru ocuparea unui loc de munca, consilierea gravidelor si dezvoltarea retelelor de sprijin pentru familiile cu copii. In acest an, UDMR, in colaborare cu Biserica si organizatiile civice, va lansa programul „Comunitatea in sprijinul familiei”, derulat prin autoritatile locale si finantat din bugetul local.
Fekete Andras vrea ca si bogatii sa faca copii
Liderul UDMR din Senat, salajeanul Fekete Andras, considera ca primordiala este atragerea tinerilor cu o situatie materiala buna in acest proces. „Tineretul de azi se preocupa de altceva: doresc sa se afirme, sa aiba ceva, sa nu zic avere, o stare materiala cat mai buna, una sau mai multe facultati, ceea ce face, din pacate, ca natalitatea sa fie in scadere. Problema si mai mare consta in faptul ca acolo unde natalitatea nu este scazuta este exact la nivelul segmentului de populatie cu o situatie materiala precara. Unde exista o situatie materiala buna, scaderea este mai drastica”, a declarat parlamentarul, citat de evz.ro. Potrivit acestuia, este nevoie de o serie de masuri care sa asigure siguranta locului de munca in concediul maternal. „Trebuie create parghii de siguranta a locului de munca si de educare. Firma si statul vor trebui obligate, prin legislatie, sa asigure locul de munca. Se poate gandi totodata si o facilitate fiscala si alte ajutoare, pentru al doilea copil. La nivel local, autoritatile ar putea opera unele scutiri de taxe si impozite, dar numai pentru familiile care muncesc”, subliniaza Fekete Andras.
Judetele din Transilvania sunt cele mai prolifice
Romania se confrunta incepand cu anul ‘89 cu o criza demografica care a afectat pe termen lung structura sociala. In momentul de fata, media nationala este de 9,3 nou-nascuti la mia de locuitori. Judetele care inregistreaza cea mai mare rata a natalitatii sunt din Transilvania, cu populatie importanta de origine maghiara: Brasov – 10,6, Harghita si Covasna – 10,4, Salaj si Sibiu – 10,2, Bihor – 10,1, Satu Mare – 9,6. Totusi, cea mai mare rata a natalitatii se inregistreaza in judetul Suceava unde media este de 11,6 nounascuti la mia de locuitori.
UDMR incurajeaza natalitatea sa nu ramana fara alegatori
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...