Maghiarii admit că Legea minorităţilor este unul din motivele pentru care UDMR rămane la guvernare alături de PDL.
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a anunţat, la şedinţa Consiliului Reprezen-tanţilor Unionali de la Targu-Mureş, că se aşteaptă ca legea minorităţilor să fie adoptată pană la vară pentru are o inţelegere in acest sens cu PDL. Legea minorităţilor este unul din motivele pentru care UDMR rămane la guvernare alături de PDL. „Aş vrea să fie adoptată in această sesiune şi am afirmat că există toate condiţiile pentru a finaliza legea pană la sfarşitul sesiunii, pentru că ne-am inţeles in coaliţie că reluăm dezbaterile privind legea minorităţilor. De ce cred că putem reuşi? Fiindcă avem o inţelegere in coaliţie”, a declarat Marko Bela, la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali, citat de evz.ro. „In acest moment avem toate motivele că acest acord cu coaliţia să il menţinem şi să nu-i dăm cu piciorul. In ce măsură va fi menţinut, ţine şi de partenerii noştri”, a mai spus Marko Bela. Liderul UDMR a afirmat că speră ca intr-o săptămană sau două să demareze discuţiile pe marginea acestei legi, mai ales că aceasta va figura şi in protocolul Coaliţiei guvernamentale.
Seres Denes:
„Legea stabileşte drepturile şi obligaţiile minorităţilor”
Preşedintele UDMR Sălaj, Seres Denes, şi senatorul Fekete Andras sunt nemulţumiţi că „acest proiect de lege zace de mai bine de patru ani in Camera Deputaţilor, după ce a fost respins de către Senat in timpul guvernării Tăriceanu”. „De patru ani legea trenează la Camera Deputaţilor. Acest act normativ stabileşte obligaţiile şi drepturile minorităţilor naţionale din punct de vedere al folosirii limbii proprii sau accesului la cultură. Este inacceptabil ca de atata vreme să nu se poată adopta şi trebuie să ajungem la un consens, pentru că in Romania este un număr mare de minorităţi naţionale”, a declarat pentru Graiul Sălajului deputatul Seres Denes.
Drepturi ca la mama acasă
Legea spune că minorităţile naţionale au dreptul să inveţe in limba maternă, să beneficieze de educaţie şi invăţămant in unităţi şi instituţii de stat cu predare in limba maternă la toate nivelurile, formele şi tipurile de invăţămant. Statul are obligaţia să garanteze şi numirea de directori, respectiv de directori adjuncţi, aparţinand minorităţilor naţionale in unităţile de invăţămant in care funcţionează şi secţii in limba de predare a acestora. Limba minorităţii naţionale respective va fi asigurată şi in ceea ce priveşte inscripţionarea denumirii localităţilor, a străzilor şi instituţiilor publice, publicarea actelor administrative normative, la organizarea unor cursuri pentru recalificare profesională, precum şi la organizarea cursurilor şi examenelor pentru obţinerea permisului de conducere auto.
UDMR face presiuni in coaliţie pentru adoptarea Legii minorităţilor
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...