Motiunea "Demiterea Guvernului Dragnea-Dancila, o urgenta nationala!", cu care opozitia PNL-USR-PMP ar fi vrut sa inlature al treilea guvern PSD-ALDE, a fost respinsa ieri in Parlament, reusind sa adune doar 166 de voturi din cele 233 necesare.
rn
Esecul motiunii nu este neaparat o supriza, pentru ca si daca UDMR si parlamentarii minoritatilor s-ar fi alaturat opozitiei, aceasta tot ar mai fi avut nevoie de 14 voturi de la parlamentari din interiorul coalitiei PSD-ALDE.
Mai interesant este ce a negociat presedintele UDMR, Kelemen Hunor, in ziua dinaintea motiunii, cand s-a intalnit dimineata cu liderul PNL, Ludovic Orban, iar dupa amiaza cu liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu.
Daca dupa ce s-a vazut cu Orban i-a mai lasat acestuia sperante, dupa intalnirea cu Tariceanu, presedintele UDMR a anuntat ca parlamenarii maghiari nu vor vota. Si asa au facut. Prin urmare, PSD, ALDE si UDMR nu au participat la vot.
Presedintele PNL, Ludovic Orban, s-a declarat ieri convins ca decizia parlamentarilor UDMR de a parasi sala de plen la votul motiunii de cenzura are in spate "niste negocieri care se vor vedea probabil cât de curând". Bineinteles ca este singura logica.
Urmeaza sa vedem cat de curand vor iesi la iveala rezultatele negocierilor lui Hunor cu PSD-ALDE si ce a negociat.
Putem aminti in context ca in ziua de dinaintea motiunii se anunta ca deputatii supun votului in aceeasi zi cu motiunea si Codul administrativ, in care printre prevederi se numara si eliminirea pragului de 20 la suta pentru folosirea limbii materne a minoritatilor nationale în prefecturi, primarii, consilii judetene si locale, dar si cum vor fi montate placutele bilingve. Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestei legi, care a fost adoptata in Senat in 11 iunie.
Iar proiectul de lege privind Codul administrativ a fost retrimis ieri dimineata, inainte de votul asupra motiunii, in Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea Codului administrativ, ca aceasta sa adopte un raport suplimentar, la cererea grupului parlamentar al PSD.
rn
Vot motiune parlamentari salajeni:
Senatorul Pop Gheorghe (PSD) a fost prezent, dar nu a votat
Senatorul Lungu Cristian (PMP) a fost prezent si a votat
Deputatul Balint Liviu (PSD) a fost prezent, dar nu a votat
Deputatul Nosa Iuliu (PSD) a fost absent
Deputatul Bode Lucian (PNL) a fost prezent si a votat
Deputatul Denes Seres (UDMR) a fost absent