Initiativa UDMR pentru infiintarea a 16 zone de dezvoltare a trecut de Senat prin adoptare tacita desi a primit raport negativ din partea Comisiei pentru Administratie. Seres Denes spune ca in felul acesta ar fi vorba de mai multa eficienta.
UDMR-ul doreste reconfigurarea hartii cu regiunile de dezvoltare din Romania.
Mai multe regiuni si mai putine judete afiliate in fiecare zona propun udemeristii. Salajul
ar urma sa faca parte din aceeasi regiune cu Bihorul si Satu Mare. Intamplator sau nu, o regiune va cuprinde exclusiv judetele Mures, Harghita si Covasna.

O initiativa legislativa a parlamentarilor UDMR, prin care se propune infiintarea a saisprezece regiuni de dezvoltare, printre care una in care sunt grupate judetele Covasna – Harghita – Mures, precum si organizarea a cinci macroregiuni de dezvoltare, a trecut miercuri de Senat prin adoptare tacita. Propunerea legislativa, initiata de toti parlamentarii UDMR, avea termen de adoptare tacita data de 10 februarie.
Desi proiectul de lege primise raport negativ din partea Comisiei pentru administratie, a trecut in cele din urma de Senat in forma propusa de initiatorii de la Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania. Pentru ca demersul udemeristilor sa se concretizeze, proiectul mai trebuie dezbatut si in Camera Deputatilor in calitate de camera decizionala.
Regiuni de dezvoltare in varianta UDMR
Macroregiunea I: 1. Botosani – Suceava; 2. Bacau – Iasi – Neamt – Vaslui; 3. Braila – Buzau – Galati – Vrancea. Macroregiunea II: 4. Constanta – Tulcea; 5. Bucuresti; 6. Calarasi – Ialomita – Ilfov; 7. Giurgiu – Teleorman; 8. Dolj – Mehedinti – Olt. Macroregiunea III: 9. Gorj – Valcea; 10. Arges – Dambovita – Prahova. Macroregiunea IV: 11. Arad – Caras-Severin – Timis; 12. Alba – Hunedoara; 13. Sibiu – Brasov. Macroregiunea V: 14. Covasna – Harghita – Mures; 15. Bistrita-Nasaud – Cluj – Maramures; 16. Bihor – Salaj – Satu-Mare.
„Dorim mai multa eficienta”…
…, ne-a declarat presedintele UDMR Salaj, Seres Denes, care considera ca in actuala configuratie proiectele partenerilor din cele opt regiuni de dezvoltare sunt mai dificil de realizat si ca demersurile birocratice si colaborarea s-ar simplifica daca vor fi infiintate 16 regiuni, cu cate trei judete.
In momentul de fata, Salajul face parte din Regiunea de dezvoltare Nord Vest alaturi de Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures si Satu-Mare. „Propunerea noastra este ca sa ne asociem numai cu Satu Mare si Bihor, considerand ca avem mai multe caracteristici comune si ca vom putea colabora mai eficient. In actuala componenta noi nu ne identificam cu nevoile celorlalte judete. Vom incerca, impreuna cu Bihorul si Satu Mare sa gasim solutii pentru o dezvoltare unitara a acestei zone”, a opinat Denes.
Pe de alta parte, liderul UDMR a tinut sa precizeze ca reconfigurarea regiunilor nu are cum sa afecteze din punct de vedere legal autoritatea statului in respectivele zone, nefiind vorba de o impartire administrativa.
Opt regiuni din 1998
Regiunile de dezvoltare au fost create in 1998 pentru a coordona dezvoltarea regionala necesara pentru ca Romania sa adere la Uniunea Europeana, iar ulterior pentru a coordona proiecte infrastructurale regionale. Functia lor principala este de a aloca fondurile PHARE de la UE, pentru dezvoltare regionala. Aceste entitati nu sunt unitati administrativ-teritoriale, nu au personalitate juridica, fiind rezultatul unui acord liber intre consiliile judetene si/sau cele locale. In momentul de fata, Romania este impartita in opt regiuni de dezvoltare, numite dupa pozitia geografica din tara – Nord-Vest (din care face parte si Salajul), Nord-Est, Sud-Vest, Sud-Est, Sud, Vest, Centru, Bucuresti si Ilfov.