Utilizarea fondurilor europene se face doar dupa achitarea lucrarilor si a TVA-ului, etapa care, cu greu, poate fi depasita de primari.
Taxa pe valoarea adaugata pune in incurcatura sefii administratiilor locale. Nu doar pe cei care tintesc la realizarea de investitii cu fondurile europene, dar mai ales pe cei care sunt in primele faze din implementarea acestor proiecte. Banii europeni pot fi utilizati doar dupa ce beneficiarii proiectelor, unitatile administrativ-teritoriale, au achitat facturile pentru lucrarile executate, inclusiv TVA-ul. Practic, primariile platesc inainte de a beneficia de fondurile europene valoarea lucrarilor si TVA-ul si ulterior statul ramburseaza TVA-ul, prin Autoritatea de Management al Proiectului. Mai apoi, finantatorul european asigura valoarea avansului si apoi, pe etape, celelalte transe de bani. Numai ca statul taraganeaza rambursarea TVA-ului si incurca urmatoarele plati ale primarilor. Normal ar fi ca din start edilii sa fie scutiti de plata TVA-ului atat timp cat banii sunt plimbati dintr-o parte in alta fara nici un spor. Dupa ce proiectele au fost castigate multi primari se vad in imposibilitatea de a identifica fonduri pentru plata TVA-ului si cauta sprijin, la diferite surse de finantare, pentru ca de la bugetele locale nu au cum acoperi o asa cheltuiala. Insa, singurul sprijin pe care-l pot primi de la bugetul judetului este pentru cofinantarile locale, dar nici acesta in intregime. Consiliul Judetean asigura, in cazul investitiilor deja incepute, cofinantarea a 50 la suta din valoarea contributiei proprii pe care o are de achitat primaria respectiva. Astfel de ajutoare au fost alocate de la judet pentru proiectul SAMTID- la Zalau, Centura Zalaului, proiectul drumul Ciucea-Virsolt din cadrul POR, si pentru canalizarea celor patru orase din cadrul POS-Mediu. Pana ce statul se va decide sa scuteasca primariile de plata TVA-ului, cei care au intrat in hora trebuie sa joace. Edilii trebuie sa faca rost de bani din piatra seaca.
Creditele, o solutie
Prim-edilul de Chiesd, Ioan Catana, care a implementat mai multe proiecte cu fonduri europene, a apelat la Ministerul Finantelor (pentru a putea plati TVA-ul), solicitand o garantie, iar apoi a luat un credit bancar pana ce finantatorul strain a rambursat banii. Tot ce a avut de platit efectiv din bugetul local a fost dobanda la imprumutul luat. Un alt primar, care inca nu a jonglat cu bani occidentali, Ioan Mangau de la Fildu de Jos a admis ca TVA-ul poate fi o problema, care deocamdata ar putea fi rezolvata doar prin luarea unui credit. La Fildu se da startul unei investitii prin FEADR masura 322 de peste 40 de miliarde de lei vechi, pentru realizarea unui sistem de apa si canalizare, pentru care e nevoie de un avans de peste 8 miliarde de lei vechi.