Incepand de la 1 iunie 2019, cota de TVA pentru produsele montane, bio si traditionale au scazut de la 9% la 5% conform prevederilor din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 31/2019, care a fost publicata pe 23 mai în Monitorul Oficial.
rn
Cota redusa de TVA se va aplica pentru „livrarea alimentelor de înalta valoare calitativa, respectiv produse montane, eco, traditionale, autorizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale”, conform documentului oficial.
rn
Reducerea cotei este binevenita si pentru salajeni , cunoscut fiind faptul ca, in Salaj exista numerosi producatori si vanzatori de aceste produse, care datorita costurilor de productie, tin preturile ridicate.
rn
Directia Agricola, prin persona directorului Valentin Duca a explicat pentru Graiul Salajului de ce anume trebuie sa dispuna un produs pentru a fi recunoscut "bio" sau "ecologic": "Un produs bio trebuie sa dispuna de un certificat de conformitate, trebuie sa fie produs fara chimicale, acesta trebuie cultivat in conformitate cu standardele europene. La vanzarea oriarui produs bio, trebuie sa aiba obligatoriu o eticheta pe el, unde trebuie sa apara urmatoarele mentiuni: produsul (lapte, carne, etc.), sigla care apartine Ministerului Agriculturii care este AE, specifica produselor ecologice din Romania, numele producatorului sau a procesatorului si codul organismului de inspectie care face verificari. Printr-un ordin al Minsterului Agriculturii sunt stabilite regulile prin care se facea verificarea celor care practica agricultura ecologica si se acrediteaza organismele de Inspectie care verifica.Intra tot ce se produce in agricultura, cu conditia sa fie facute fara chimicale, adica ingrasaminte chimice erbicide, insecticide, etc. Exista un nomenclator care iti da voie sa folosesti de exemplu, in pomicultura anumite produse care sunt acreditate si la care regulamentele comunitatii europene iti dau voie sa-le folosesti, dar numai acele produse care se gasesc pe aceea lista."
rn
In Salaj avem 700 de producatori cultivatori care s-au inscris in agricultura ecologica
rn
"Cei care se ocupa de agricultura ecologica trebuie sa se inscrie la directiile agricole, anul acesta inscrierea se putea face pana pe 15 mai. In Salaj avem 700 de producatori cultivatori care s-au inscris in agricultura ecologica . Acestia sunt verificati prin sondaj daca respecta regulile agriculturii ecologice si produc bio, iar produsele vandute pe piata (seminte de grau, porumb) se verifica de catre organisme de inspectie care le trimit la analize, la fel fructele sunt trimise in laboratoare speciale din tarile UE, care fac analiza acestor produse daca contin elemente interzise in structura lor. Inscrierile se pot face pentru anul viitor pana in 31 decembire pentru cei care nu au facut agricultura ecologica pana la aceasta data, pentru ca fiecare producator ecologic are un termen de doi ani de a trece de la agricultura conventionala la aceea ecologica. In acesta perioada de doi ani este interzis sa foloseasca produse chimice in exploatatia lor pe suprafata pe care vrea sa si-o acrediteze ecologic." ne-a mai spus directorul Valentin Duca de la Directia Agricola Salaj.