Grădina Botanică din Jibou, Castrul Porolissum de la Moigrad şi Grădina Zmeilor de la Gilgău sunt cele mai vizitate obective turistice din Sălaj.
Conform statisticilor, Sălajul este vizitat de tot mai mulţi turişti. In luna martie 2011, judeţul nostru a fost vizitat de 2.073 de turişti, dintre care 1.811 romani şi 262 străini. Faţă de luna martie a anului trecut numărul persoaneor care staţionează in Sălaj a crescut cu 73,8 la sută. De asemenea, in primele trei luni ale anului s-au cazat la unităţile de primire turistică din judeţ cu 148 la sută mai mulţi turişti decat in perioada similară din anul precedent, arată datele furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Sălaj. Partea mai puţin bună a lucrurilor este că au fost ocupate doar 22,7 la totalul locurilor de cazare din hotelurile şi pensiunile din judeţ. Totodată, clienţii hotelurilor poposesc in medie 2-3 nopţi in locaţia respectivă. In lipsa unor obiective turistice bine promovate şi accesibile, am putea deduce că mare parte din străinii care ne vizitează judeţul ar veni doar cu interese şi mai puţin să viziteze obiectivele turistice din judeţ. Desigur, nu pentru că nu am avea locuri frumoase.
Grădina Botanică „Vasile Fati” adună cei mai mulţi vizitatori
Aproape 30 de mii de persoane au trecut pragul Grădinii Botanice „Vasile Fati” din Jibou. Investiţiile din ultimii ani, dar şi dragostea şi efortul prin care lucrătorii de acolo continuă să clădescă visul intemeietorului şi patronului spiritual al unităţii, profesorul Vasile Fati, fac ca Grădina Botanică din Jibou să nu fie omisă din programul de vizită a oricărui străin care trece prin judeţul nostru. Chiar şi pentru sălăjeni, nimic nu poate fi mai plăcut intr-o zi insorită decat o vizită prin serele cu vegetaţie luxuriantă, grădinile japoneze, parcul căprioarelor, grădina plină de lalele şi narcise (in această perioadă), jungla amazoniană sau complexul de acvarii. Pitorescul locului atrage, deci, face ca Grădina Botanică din Jibou să fie cel mai vizitat obiectiv din Sălaj.
Bisericile de lemn, date uitării chiar şi de localnici
In judeţul nostru au fost identificate peste 100 de biserici de lemn, vechi de sute de ani, dintre care 68 au fost trecute in patrimoniul cultural naţional. Cei care le-au vizitat in ultima perioadă au constatat că mare parte dintre ele sunt in stare de degradare. Buruienile şi păianjenii işi fac loc printre sfinţii pictaţi pe pereţii de lemn. Micile unităţi e cult din comunele Fildu de Jos, Sinmihaiu Almaşului, Hida, Romanaşi, Someş Odorhei au fost incluse intr-un proiect turistic din fonduri europene, numit „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord”, alături de alte bisericuţe din judeţul Maramureş. Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Sălaj, proiectul a fost acceptat in 2009, insă nici pană azi nu s-a semnat contractul de finanţare.
Castrul roman Porolissum – simbolul Sălajului
Ruinele vechiului oraş roman din apropierea localităţii Moigrad sunt unice in regiunea de nord-vest a ţării. Cei care le vizitează nu contenesc cu cuvinte de apreciere la adresa arhitecturii lăsate moştenire de romani, dar şi cu privire la peisajul natural de excepţie din zonă. Corina Bejinariu, directorul Muzeului Judeţean de istorie şi Artă Zalău, ne-a declarat că aproximativ 3.000 de turişti ii trec anual pragul, insumand plătitorii de bilete şi participanţii la evenimentele organizate acolo, una dintre ele fiind Zilele Romane, organizat de Muzeul Judeţean, un festival deja devenit o tradiţie.