Oficialitatile simleuane vor depune la Cluj proiectul pentru reabilitarea cetatii Bathory din centrul orasului.
Primarul Simleului, Septimiu Turcas, si deputatul Lucian Bode s-au intalnit ieri cu secretarul de stat Razvan Murgeanu de la Ministerul Dezvoltarii Regionale, pentru ca intentioneaza sa depuna un proiect pentru reabilitarea cetatii Bathory, pe Progra-mul Operational Regional, axa 5. ^S-au realocat fonduri pentru acest gen de proiecte si urmeaza sa depunem pro-iectul la Cluj, la Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest^, ne-a declarat Turcas.
Valoarea totala a proiectului este de aproape 11 mili-oane de euro si cuprinde reabilitarea cetatii Bathory si a zonei centrale din oras. „Ne-am multumi in momentul de fata sa putem reabilita cetatea pentru a putea sa o redam cetatenilor”, a completat edilul simleuan. Investitia in acest proiect este posibila incepand chiar cu acest an pentru ca dupa trei ani este aproape finalizata descarcarea arheolo-gica. Obiectivul proiectului este punerea in valoare a ruinelor cetatii feudale Bathory din Simleu Silvaniei, inclusiv a zonelor exterioare limi-trofe cetatii – cu o suprafata de circa un hectar, situata in centrul orasului, inconjurata de constructii si strazi.
Intr-un scurt istoric al cetatii se presupune ca pe malul Crasnei, la poalele Magurii, inainte de anul 1508, in locul cetatii feudale de astazi, exista o resedinta fortificata a familiei Bathory. La mijlocul secolului al XVI-lea, in documente se vorbeste despre o cutie fortificata pe locul actualei cetati care era utilizata ca resedinta nobiliara. Cele mai vechi informatii legate nemijlocit de constructia castelului fortificat le avem din timpul lui Stefan al VI-lea Bathory. Incepand din anul 1582 dispunem de numeroase informatii asupra constructiilor castelului, iar pe blazonul familiei deasupra cladirii portii este inscris anul 1592. In anul 1660 trupele tatare distrug orasul si castelul. Dupa formarea pasalacului Oradei, cetatea devine fortificatie de granita si este inconjurata cu palisada si valuri de pamant. Cetatea sufera transformari radicale datorita noii functiuni de aparare.