Pe final de mandat si in prag de alegeri prezidentiale, marti 20 august 2019, presedintele Romaniei Klaus Iohannis a efecutat o vizita la Casa Alba la invitatia presedintelui Donald Trump. Chiar daca unora nu o sa le placa reamintim ca presedintele Romaniei s-a angajat in discutii cu omologul american fara se consulte cu Guvernul si de ce nu chiar cu Parlamentul, avand in vedere ca Romania pe langa “parteneriatul strategic” are si angajamente consistente cu Uniunea Europeana. Ironia lui Iohannis la adresa lui Dancila prin care o invita pe “simpatica doamna” sa studieze “arhitectura statului” cu siguranta nu o sa ajute mult proiectul european, proiect pe care pnl-isti il folosesc ca argument pentru a-l vota din nou pe Iohannis cel “pro-european”, iar lui Trump ii place sa-l submineze. 

rn

Din comunicatul de la Casa Alba, dat publicitatii chiar in timpul intalnirii dintre Donald Trump si Klaus Iohannis, pe langa limbajul oficial (adica de lemn) care celebreaza “puternicul parteneriat strategic” aflam ca presedintele Trump intentioneaza sa extinda legaturile dintre cele doua tari prin sprijinirea eforturilor Romaniei de a deveni eligibila in programul Visa Waiver, in concordanta cu rigorile legilor SUA. Exact asa cum se arata in comunicat, desi Romania a dovedit ca este un aliat statornic in 15 ani de cand s-a alaturat Aliantei NATO, ba mai mult si plateste faimosi 2% din PIB pentru aparare, iar aici prin aparare se intelege banii care merg la industria americana de arme, cand vine vorba de vize Trump doar intentioneaza, dar de la intentie pana la fapta mai avem de asteptat, cine stie poate intr-un alt mandat…
Aflam de asemenea ca Romania isi modernizeaza Armata, cu sisteme americane, inclusiv rachete defensive Patriot, cu alte cuvinte pe bani nostri, in caz de razboi cu Rusia sau cu altii pe care SUA ii provoaca, devenim carne de tun.
Din comunicat mai reiese ca Klaus a angajat Romania in “combaterea securitatilor cibernetice ridicate de furnizorii chinezi in privinta retelelor 5G” ceea ce inseamna ca compania Huawei va fi impiedicata sa participe la licitatie.
In schimb, SUA vor colabora cu Romania pentru a “imbunatati cilmatul investitional si pentru a ajuta tara stop_coloana sa-si foloseasca mai bine vastele resurse de gaz”. Aici prin imbunatatire se “traduce” prin renuntarea din partea Romaniei la impozitele asupra veniturilor suplimentare introduse prin legea offshore de catre Camera Deputatilor sau eliminarea OUG prin care se dorea plafonarea pretul gazelor la nivelul de 68 lei/MWh, timp de trei ani si introducerea unei taxa de 2% pe cifra de afaceri, ceea ce nemultumea compania Exxon Mobil despre care presa americana a scris ca pe Trump il “joaca ca pe o vioara”.
Din declaratia comuna adoptata, dupa intalnire, de Iohannis si Trump pe langa povestea cu Huwaei, mai aflam ca SUA vrea “sa ne sprijine in domeniul energiei nucleare civile”, asta dupa ce China General Nuclear Power si companiile Nuclearelectrica au semnat un acord de 6 milidarde de euro pentru construirea reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda.
In ce priveste Rusia, in declaratie se sublinieaza opozitia “noastra” fata de Nord Stream 2, o conducta initiata de Rusia si Germania, pe care unii o vad doar ca o sporire a dependentei fata de Rusia si nu ca pe o diversificare a ofertei, iar unii au uitat momentul cand Ucraina santaja Europa cu inchiderea conductelor de tranzit. Referitor la aceasta opozitie ne vine sa intrebem asa cum a facut-o altcineva cate “noua slugareala cate miliiarde de metri cubi de gaz moca ne-o costa?
In declaratie se mai arata “excelentul parteneriat in domeniul aplicarii legii si al luptei impotriva coruptiei”, ceea ce indica clar ca SUA a intervenit in actul justitiei din Romania si in acest caz nu putem vorbi despre independenta justitiei indiferent din ce parte vine interferenta.
Dupa a doua batere pe umeri a sasului de catre Trump ne intrebam cat o sa ne coste “viitorul stralucit al Romaniei” in functie de interesele americanilor si cu ce ne-am ales noi ale(r)gatorii din vizita lui Klaus Iohannis la Casa Alba?