„Părinții care au copii bolnavi, care strănută, au febră, simptomatologie specifică virozelor, să îi rețină la domiciliu, triaj zilnic în școli”, recomandă Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, după ce a fost instituită starea de alertă epidemiologică determinată de gripă, pe 1 februarie. Instrucțiunea Ministerului Sănătăţii care conține recomandări pentru școli a fost publicată în Monitorul Oficial pe 2 februarie.
După a treia săptămână de creștere consecutivă a cazurilor de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), „peste nivelul mediu înregistrat în ultimii 5 ani”, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că s-a luat decizia declarării stării de alertă epidemiologică, „însă nu vor fi restricții pentru populație”, într-o conferinţă de presă, pe 1 februarie.
Pe 2 februarie, instrucțiunea Ministerului Sănătății privind starea de alertă epidemiologică determinată de gripă a fost publicată în Monitorul Oficial.
Simptomele gripei, răcelii comune și infecției cu virusul sincițial respirator, conform Ministerului Sănătății:
Simptomele gripei: Febră cu valori crescute (> 38,5-39°C) cu durata de 3-5 zile, frison, cefalee și dureri de gat, tuse persistenta, dureri musculare persistente și dureri articulare, astenie fizică. Simptomele debutează brusc și durează 7-10 zile.
Simptomele infecției cu virusul sincițial respirator (VSR) sunt: tuse, secreții nazale, febră, respirație șuierătoare, respirație rapidă, apnee la sugari (pauze în respirație). Simptomele durează aproximativ două săptămâni.
Simptomele răcelii comune: nas înfundat, secreții nazale abundente, tuse sporadică, dureri în gât, subfebrilitate (până la 38°C) sau febra moderată, evolutie autolimitată Simptomele debutează progresiv și durează cel mult 5-7 zile.
Recomandările ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila:
- „Realizarea triajului zilnic la nivelul unităților școlare sau preșcolare.
- Să se asigure în școli, materialele necesare dezinfecției și spălării mâinilor, a suprafețelor, aerisirea încăperilor și respectarea etichetei tusei. Adică, când tușim, copiii trebuie învățați cum să tușească folosind un șervețel de unică folosință sau o batistă de unică folosință sau în pliul cotului, dacă lucrul acesta nu e posibil pentru că tusea se produce prea din scurt.
- Recomandăm părinților care au copii bolnavi care strănută, care au febră, care au simptomatologie specifică virozelor să îi rețină la domiciliu și să ia legătura cu medicul de familie.”
Instrucțiunea Ministerului Sănătății, publicată în Monitorul Oficial
Art. 4. – „Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor colabora cu inspectoratele școlare din teritoriu, în vederea instituirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute și gripă în unitățile/instituțiile de învățământ, după cum urmează:
a) realizarea triajului zilnic în colectivitățile școlare;
b) informarea părinților sau aparținătorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii;
c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;
d) aerisirea periodică a încăperilor;
e) respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință.”
Datele raportate de Institutul Naţional de Sănătate Publică:
În săptămâna 22.01.2024 – 28.01.2024 (S04/2024) au fost:
- „133.057 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii), înregistrându-se cu 35.8% mai multe cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent (98.011) și cu 7.7% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (123.464). Variația în plus față de media calculată de 104.971 a cazurilor din ultimelor sezoane (2016-2023, fără sezoanele pandemice) a fost de 26.8%.
- 9.151 cazuri de gripă clinică la nivel național, comparativ 3.405 cazuri în aceeași săptămână a sezonului precedent și cu 6.981 înregistrate în săptămâna precedentă. Cazurile de gripă clinică au fost raportate la nivelul întregii țări, cele mai multe fiind în municipiul București (1301) și în județele Cluj (1032), Prahova (582), Constanța (476), Iași (456) și Buzău (429).
- 43 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 4 mai puține față de săptămâna precedentă și cu 18 mai puține față de aceeași perioadă a sezonului precedent.
- 320 cazuri de gripă confirmată de laborator (72 cu virus gripal AH1, 56 cu virus gripal AH3, 188 cu virus A nesubtipat și 4 cu virus B).
Săptămâna 22.01.2024–28.01.2024 (S04/2024) a fost a 3-a săptamână consecutivă în care incidența infecțiilor respiratorii a depășit nivelul mediu calculat pentru ultimele sezoane. Având în vedere succesiunea a 3 săptămâni care au evoluat cu o intensitate înaltă a activității gripale și cu o răspândire geografică extinsă a circulației virusurilor gripale la nivelul întregii țări, putem vorbi de o situație de alertă epidemiologică”, conform comunicatului INSP.
Sursa edupedu.ro
Alexandru Rafila / Foto: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului – Facebook.com