Aproape trei sferturi dintre tinerii romani isi cauta un loc de munca folosindu-se de ajutorul familiei, prietenilor sau cunoscutilor si doar 10% dintre ei apeleaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, potrivit unui studiu comandat de ANOFM.

Cel mai frecvent sprijin pentru gasirea unui serviciu este familia, indicata de 36% dintre cei chestionati.

Tinerii din Romania isi doresc sa gaseasca un serviciu cu sefi corecti (60%), bine platit (58%) si cu posibilitati de promovare (44%), potrivit studiului. Aproape o treime dintre ei (31%) ar prefera si sa ajunga usor la locul de munca.

De partea cealalta, angajatorii sunt dispusi sa recruteze doar tineri bine pregatiti, competenti (50%) si care sa dovedeasca dinamism si initiativa (35%). Alte calitati care alcatuiesc profilul ideal al candidatului de pana in 25 de ani sunt seriozitatea (23%), dorinta de a invata (18%), disciplina si loialitatea (16%), precum si capacitatea de efort (8%).

Unii tineri isi permit sa refuze ofertele de angajare pe motiv ca „salariul este prea mic”, „programul de lucru e neconvenabil” sau „distanta dintre casa si serviciu este prea mare”. Din totalul tinerilor intervievati, 21,4% spun ca au refuzat in medie, doua oferte.

Cei mai pretentiosi sunt absolventii de invatamant superior, fostii angajati in sectorul servicii si tinerii din regiunile Bucuresti-Ilfov, Nord-Est si Sud Muntenia.

Putini angajatori au spus ca pastreaza legatura cu tinerii care cauta un loc de munca in cazurile de amanare sau de respingere temporara a candidaturii lor.

Studiul a constat intr-un sondaj de opinie la nivel national in randul tinerilor intre 15 si 25 de ani care cauta un loc de munca. Cercetarile au fost realizate in cadrul unui proiect de comunicare privind serviciile publice de ocupare, cu finantare din Fondul Social European.