Tot mai multă lume tânjeșe după produsele eco. În cele ce urmează vă prezentăm trei metode de păstrare a mustului, fără conservanți:


Păstrarea prin congelare


După ce mustul s-a limpezit, el se trage în sticle. Nu sunt recomandate flacoanele din polietilenă pentru că pot influența gustul mustului. Sticlele se lasă goale de două degete, pentru că prin îngheț mustul se dilată și ne putem aștepta la explozii. Apoi sticlele se asează în congelator. Când dorim să le folosim, le scoatem din congelator și le ținem două-trei ore la temperatura camerei. Mustul păstrat prin congelare își păstrează toate calitățile, pentru că la temperaturi scăzute fermentația acetică nu se produce.


Păstrarea prin fierbere


Într-un vas emailat mai mic sau mai mare, în functie de cantitatea de must pe care doriți să o păstrați pentru iarnă), puneți mustul la foc mic. Amestecați cu o lingură de lemn pentru a nu se prinde. Când temperatura lichidului a ajuns la 90 de grade Celsius, se oprește focul. Se toarnă mustul în sticle, după ce în prealabil am pus un cuțit sub fundul lor. Se astupă ermetic și se țin în haine pentru a-și păstra căldura până a doua zi. Astfel, se oprește fermentația. Sticlele se asează în cămară sau în beci la temperaturi constante.

Păstrarea cu hrean


Mustul obținut după zdrobirea strugurilor se lasă să se limpezească. Între timp se rade hreanul (spălat) prin răzătoarea mică. Se amestecă cu mustul și se pune în damigeana de 50 de litri. În 10 litri de must se pun 100 de grame de hrean ras. Se lasă aproximativ două săptămâni, după care se trage în sticle. Sticlele se astupă cu dopuri de plută și se țin la loc răcoros. Astfel, mustul nu fermentează.