OFICIUL FITOSANITAR SALAJ   

  BULETIN DE AVERTIZARE

Pentru prevenirea si combaterea organismelor daunatoare: MONILINIA FRUCTIGENA (monilioza), VENTURIA INAEQUALIS ( rapanul marului ), VENTURIA PIRINA ( rapanul parului ), PODOSPHAERA LEUCOTRICHA (fainare) si daunatori: LASPEYRESIA POMONELLA (Gen.  II, viermele merelor si perelor).                       

MONILINIA  FRUCTIGENA  ( monilioza )  – ciuperca se transmite, de la un an la altul , prin  conidii si miceliu de rezistenta in scoarta ramurilor si in fructele mumifiate. In anii ploiosi si racorosi pot fi infectate toate elementele inflorescentelor. Petalele si frunzele  tinere se ofilesc, se brunifica si se usuca. La suprafata organelor atacate apar pe vreme umeda pernute de mucegai, cenusii-galbui alcatuite din conidioforii si conidiile ciupercii. Atacul cel mai pagubitor este cel de pe

fructe. Acestea pot fi atacate cand sunt foarte tinere, brunificandu-se si putrezind in intregime. Pe vreme umeda se acopera cu pernite de mucegai si apoi cad. Cel mai frecvent, boala apare pe fructele care si-au terminat dezvoltarea si se apropie de maturitatea de consum. Atacul pe fructe in aceasta faza prezinta trei aspecte diferite in functie de conditiile climatice si faza de maturitate a acestora, acestea fiind: putregaiul brun, putregaiul negru si mumifierea fructelor,  

VENTURIA INAEQUALIS ( patarea cafenie a frunzelor, fructelor de mar si rapanul merilor ) – pe frunze si lastari apar pete de culoare bruna-maslinie, catifelate pe care se formeaza organele de inmultire ale ciupercii. Frunzele puternic atacate se usuca si cad. Pe fructe apar pete asemanatoare celor de pe frunze, cu timpul capata un aspect

rapanos. Fructul ramane deformat cu crapaturi la suprafata.

PODOSPHAERA LEUCOTRICA ( fainarea marului ) – ciuperca se transmite, de la un an la altul, prin miceliul de rezistenta in solzii mugurilor. Frunzele si lastarii sunt acoperiti cu o pulbere fainoasa de culoare alba-galbuie, formata din organele de inmultire ale ciupercii. Frunzele raman mici, alungite, aspre si cu marginile indoite spre partea superioara, nu cresc, se usuca si cad. Lastarii

raman golasi sau cu un smoc de frunzulite in varf. Mugurele terminal este distrus. Lastarii nu mai cresc si se usuca.

LASPEYRESIA POMONELLA ( Gen. II, viermele merelor si perelor ) – daunatorul in marea majoritate a regiunilor prezinta 2 generatii anuale. Ierneaza in stadiul de larva complet dezvoltata, intr-un ccocon matasos, in crapaturile scoartei, pe sub frunzele cazute. Primavara, in functie de conditiile climatice, larvele se transforma in pupe, durata acestui stadiu fiind in medie de 20-30 de zile, in functie de temperatura.Zborul adultilor este crepuscular sau nocturn si are loc pe vreme linistita si calda. Dupa 5-6 zile de la aparitie are loc imperecherea. Ouale sunt depuse izolat sau in grupe mici pe ramuri, frunze sau fructe. Incubatia dureaza in medie 6-13 zile. Dupa aparitie larvele neonate se deplaseaza 24-48 de ore catre fructe, apoi patrund in acestea, cel mai frecvent prin regiunea caliciului si a pedunculului. Dupa ce patrunde in fruct, roade o galerie catre lojile semintelor si se hraneste cu acestea. Fructul atacat se opreste din crestere si cade, dar inainte de a cadea larva il poate parasi patrunzand in altul. Perioada larvara dureaza 20-30 de zile, timp in care poate ataca 4-6 fructe.

Se recomanda efectuarea tratamentelor fitosanitare T1, T2  la  speciile de mar si par, in livezile unde s-au realizat urmatoarele conditii: depunerea pontei.

Tr.1: in perioada 20.07.2022 – 23.07.2022 cu

  1. AFFIRM OPTI – 2,0 kg/ha + SERCADIS – 0,25-0,3 l/ha sau
  2. DELEGATE– 0,3 kg/ha + ORIUS 25 EW – 0,75 l/ha sau
  3. CORAGEN – 150 ml/ha +  LUNA CARE 71,6 WG – 3 kg/ha sau
  4. JACKPOT 2,5 EC – 0,3 – 0,7 l/ha + MACCANI – 2,5 kg/ha sau
  5. DELTAGRI – 0,375 – 0,4 l/ha + LUNA EXPERIENCE 400 SC – 0,75 l/ha  sau
  6. DECIS 25 WG – 0,045 kg/ha +  STROBY DF – 0,2 kg/ha sau
  7. FASTER 10 CE – 0,025% + FOLICUR SOLO 250 EW – 0,6 l/ha sau
  8. LASER 240 SC – 0,9 l/ha +  SCORE 250 EC – 0,2 l/ha;

În livezile unde G.A. (gradul de atac) al acarienilor este mai mare de 15% frunze atacate, pentru combatere, se recomanda utilizarea unui produs:

  1. KANEMITE SC – 0,625 l/ha sau
  2. NISSORUN 10 WP – 1 kg/ha sau

 3.VERTIMEC 1,8% EC – 0,75-1,125 l/ha sau  4. VERTIGO 018 EC – 0,75 l/ha sau alte produse pentru protectia plantelor omologate pentru a fi utilizate pe teritoriul Romaniei.

T2: se repeta la 6-8  zile dupa primul,  daca sunt temperaturimedii  de 20 – 22ºC sau  au urmat imediat ploicare au spalat produsele. Daca timpul este rece (cu temperaturi mai scazute noaptea), tratamentul se repeta  la 8 – 11 zile.

Masuri alternative de combatere: utilizarea capcanelor feromonale.

Masuri durabile: biologice, fizice, mecanice si alte metode nechimice trebuie preferate metodelor chimice, daca acestea asigura un control corespunzator al organismelor daunatoare.

Alte recomandari:

Verificati, cu mare atentie, recomandarile cu privire la compatibilitatea produselor atunci cand intentionati sa aplicati amestecuri de produse de protectie a plantelor!

 Luati  masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator!

 Respectati cu strictete normele de lucru cu produsele de protectie a plantelor, normele de protectie si securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor in conformitate cu : Legea nr. 383/2013 a apiculturii, cu modificarile si completarile ulterioare si ordinul nr. 127/1991 al ACA din Romania, ordinul comun nr. 45/1991 al Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, 15b/3404/1991 al Departamentului pentru Administratie locala si 1786/TB/al Ministerului Transporturilor, precum si cu Protocolul de colaborare nr. 328423/2015, incheiat cu ROMAPIS ( privind implementarea legislatiei, in vederea protectiei familiilor de albine, impotriva intoxicatiilor cu produse pentru protectia  plantelor ) ; Respectati prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 297/2017 privind aprobarea Codului de bune practici pentru utilizarea in siguranta a produselor de protectie a plantelor. Respectati obligatiile ce va revin conform Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, cu modificarile ulterioare.

Conform prevederilor legale prevazute in : Reg. (CE) Nr. 1107/2009 ; H.G. nr 1559/2012; O.G. nr. 4/1995; O.G. nr. 41/2007; O.M. 352/2015 si SMR 10 – Introducerea pe piata a produselor de protectie a plantelor, fermierii care prin activitatea lor depoziteaza, manipuleaza si utilizeaza produse de protectie a plantelor au obligatia de a tine evidenta la zi, dupa efectuarea fiecarui tratament fitosanitar sau erbicidat dupa modelul de mai jos: