Dupa lupte seculare care au durat… aproape 3 luni, la Transurbis, operatorul de transport in comun din Zalau, e din nou pace. Sau cel putin asa ne-a declarat directorul institutiei, Ionel Muresan, care a afirmat ca s-a „cazut la pace” cu reprezentantii angajatilor. Reamintim cititorilor ca in luna aprilie soferii au declansat un protest spontan, blocand practic circulatia autobuzelor, fiind nemultumiti de taiere unor sporuri si de salariile mici. Intre timp, lucrurile s-au schimbat iar conducerea si sindicalistii au „ingropat securea razboiului”, la medierea neintelegerilor luand parte si primarul Radu Capilnasiu. „A fost o intalnire a comisiei paritare (saptamana trecuta, n.r.), intre conducere si angajati, de negociere a contractului colectiv de munca, la care am fost invitat sa particip. Discutiile au fost amiabile, si in negocierea salariilor s-a tinut cont de situatia economica actuala” a declarat Radu Capilnasiu.
Salarii mai mari… la anul
Principalele doleante ale sindicalistilor au vizat siguranta locurilor de munca (sa nu se faca disponibilizari), achizitionarea de echipamente noi si mai ales…majorari salariale. „In urma negocierilor s-a stabilit ca salariile vor creste, incepand cu 1 ianuarie 2010, cu 15 la suta”, a mai spus directorul Transurbis. |i asta in plina criza economica, si in conditiile in care societatea inregistreaza datorii mari la bugetul de stat si traieste practic din subventia de peste 35 de miliarde de lei vechi, alocata din bugetul local al Zalaului. Mai mult, Transurbisul o duce mai rau decat anul trecut la capitolul „Venituri”, inregistrandu-se o scadere a incasarilor de aproximativ 10 miliarde. Ionel Muresan ne-a mai spus ca majorarile sunt justificate, deoarece actualele salarii ale celor 165 de angajati sunt mici. „Un controlor are salariul de incadrare de maximum 725 de lei, iar soferii si mecanicii nu primesc mai mult de 1000 de lei. Totodata, chiar daca incasarile au scazut trebuie mentionat ca am reusit sa facem si economii semnificative fata de primul semestru din 2008, iar subventia anuala primita de la primarie este mai mica cu 6 miliarde de lei vechi”, a afirmat Muresan.
Grevistii – buni de plata
Greva spontana initiata la jumatatea lunii aprilie, de catre soferii Transurbis, a fost declarata ilegala de catre instanta de judecata, iar vinovatii (care urmeaza sa fie identificati de anchetatori) vor suporta consecintele.
„Protestarii nu au respectat prevederile legale pentru ca nu au asigurat cel putin o treime din capacitatea normala de transport. Ziua de greva nu le va fi platita si, mai mult, persoanele care vor fi gasite vinovate, vor avea de platit si 136 de milioane de lei vechi, suma pe care noi am fi incasat-o intr-o zi normala de lucru”, a declarat Ioan Muresan, directorul Transurbis.
Transurbis mareste salariile
Articole
Vânzarea E-on GAZ, un risc pentru 3,4 milioane de români? Autoritățile fac verificări
Autoritățile române cer examinări din partea organismelor europene în legătură cu posibila cumpărare a companiei E-ON, care are milioane de clienți în țară, de către firma MVM din Ungaria, bănuită de relații apropiate cu Rusia. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, miercuri seara, că a sesizat Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) cu privire la posibila tranzacție între E-on Furnizare și MVM. „În ultima perioadă, am realizat o analiză foarte riguroasă asupra acestei potențiale tranzacții și…
Mai mult...Au păcălit statul 13 ani, prin evaziune fiscală. Doi sălăjeni, trimiși în judecată
Doi sălăjeni au fost trimiși în judecată de procurori, acuzați de evaziune fiscală în formă continuată. Potrivit anchetatorilor, aceștia ar fi fentat bugetul de stat cu aproape 400 de mii de lei, prin omiterea înregistrării în contabilitate a unor operațiuni efectuate și a veniturilor obținute. Faptele s-ar fi petrecut pe parcursul a peste 13 ani, din 2007 până în 2020. Potrivit procurorilor, în această perioadă, C.G.D. și C.V.M., în calitate de administratori de fapt ai firmelor M.P.…
Mai mult...