Microbuzele școlare sunt neîncăpătoare, puține și foarte învechite.

 

Parcul auto al școlilor și primăriilor sălăjene prin care se asigură transportul elevilor la cursuri cuprinde un total de 99 de microbuze, majoritatea foarte vechi, după cum a declarat inspectorul școlar general, Vasile Bulgărean.

Dintre cele 99 de autovehicule, doar 94 sunt funcționale, 60 dintre ele fiind înmatriculate de unitățile de învățământ și 34 de către primării. Însă, ar trebui schimbate aproape toate dacă ne raportăm la numărul microbuzelor solicitate Ministerului Educației pentru transportul elevilor în anul școlar 2022-2023.

Potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Sălaj, s-au trimis ministerului de resort cereri pentru 78 de microbuze destinate transportului elevilor. Sunt necesare 8 microbuze cu o capacitate de 8+1 locuri, 56 de microbuze de 16+1 locuri și de 14 microbuze cu o capacitate de 28+2 locuri.

”Este o mare problemă situația privind transportul elevilor. Și aicea există un minus mare pentru că nu depinde atât de mult de Inspectoratul Școlar cât de sistemul național. Avem 99 de microbuze, din care 94 funcționale dar cu o capacitate destul de limitată și sunt foarte învechite. Am înțeles că Ministerul are un program de dotare a școlilor cu microbuze electrice, dar să vedem când o să fie. E mare nevoie de aceste microbuze pentru că abandonul școlar se produce și acolo unde nu au acces facil la educație”, a declarat șeful învățământului sălăjean.

Costul pentru achiziția unui microbuz electric cu care să fie transportați elevii este estimat la 80 de mii de euro. Primăriile ar putea cumpăra astfel de autovehicule inclusiv prin Programul Național de Redresare și Reziliență, însă vor avea și alte costuri necesare pentru instalarea stațiilor de încărcare electrice.

Până când acest vis va deveni realitate, mii de elevi sălăjeni vor fi transportați cu vechile microbuze. Ultimele microbuze școlare primite în Sălaj sunt din 2014, dacă bine ne amintim, când Ministerul Dezvoltării a repartizat primăriilor Bobota, Surduc, Hereclean, Crasna, Sălăţig, Bocşa, Măerişte şi Valcău de Jos, Almaşu, Cizer, Crişeni, Halmăşd, Pecei, Plopiş, Sîg, Sărmăşag şi Treznea câte un mijloc de transport nou pentru elevi.