Un Sondaj al Centrului de Sociologie Urbana si Regionala (CURS) desfasurat între 24 noiembrie – 9 decembrie 2018 arata ca PSD, in calitate de aprtid care domina stanga, conduce in preferintele eletoratului cu peste 30 la suta intentie de vot, chiar daca este intr-un declin spectaculos de la alegerile din decembrie 2016, cand obtinea 45 la suta din voturi.
O analiza pe regiuni a rezultatelor ultimului sondaj CURS, facut de ziarul Unirea, arata insa discrepante mari intre preferintele alegatorilor din Muntenia si Moldova si cele ale alegatorilor din Transilvania la final de 2018 si inceput de 2019, an electoral in care in luna mai votam reprezentantii in Parlamentul European iar spre sfarsitul anului avem alegeri prezidentpiale.
Conform datelor publicate, la alegerile europarlamentare PSD ar obtine cele mai bune scoruri în Muntenia (46%) urmate de cele din Moldova (35%) si, la mare distanta, de cele din Transilvania (numai 18%, în scadere semnificativa).
PNL, in shimb, obtine scoruri relativ comparabile între cele trei regiuni, variind între 18% (Moldova) si 24% (Transilvania).
ALDE o duce de departe cel mai bine în Moldova (14%), mai slab în Muntenia (8%) si foarte slab in Transilvania (6%).
Pro-România are si el o prezenta foarte buna în Moldova si înregistreaza 16% în aceasta regiune, fata de 8% în Muntenia si numai 6% în Transilvania.
USR si partidul fostului prim-ministru Dacian Ciolos (MRI, acum PLUS) au o prezenta mai buna în Transilvania (10% si 8%), peste media nationala, inregistrand scoruri mai mici in Muntenia si in Moldova.
Observatia care se impune este ca PSD a pierdut mult in Moldova, bazin traditional al acestui partid – o parte din electorat a fost preluat de ALDE si Pro România. În Transilvania, unde PSD performeaza traditional mai slab, partidul lui Liviu Dragnea este al treilea în ordinea voturilor, dupa PNL si UDMR.
Pana la alegerile europarlamentare mai e putin si e clar ca Transilvania este pierduta pentru PSD, iar dominatia în Moldova este provocata puternic de Pro România si ALDE. Deja trei partide se bat în Moldova pentru onoarea de a fi cel de-al doilea partid: PNL, ALDE, Pro România.
Marile partide – PNL si PSD – sunt ambele în pierdere, in favoarea partidelor mici, atat de stanga, cat si de dreapta. La stanga castiga Pro-Romania (in special in Moldova), iar la dreapta USR si partidul lui Dacian Ciolos (în Transilvania).

rn

Locuitorii din mediul urban sunt mai mobili
si accepta mai usor formatiunile noi

rn

În ceea ce priveste distributia rural-urban, vedem cum atât PSD cât si PNL câstiga procente mari si în rural.
PSD câstiga 36% din voturile din urban si 31% din rural, iar PNL 22% în urban si 18% în rural.
Partidele mici, in schimb, au o intentie de vot mai accentuata în urban decât în rural. Dintre acestea, doar Pro România are o intentie de vot comparabila în urban si rural, reflectând probabil faptul ca a preluat (direct sau indirect) voturi de la PSD. USR si partidul lui Dacian Ciolos sunt de departe formatiuni de urban.

rn