Judecătoria Oradea a motivat pedepsele in cazul exploziei blocului E24. Avocaţii celor şase angajaţi E-On gaz găsiţi vinovaţi de producerea exploziei blocului E24 au contestat prima sentinţă din proces.
Judecătoria Oradea a motivat sentinţa dată in 6 decembrie 2010 referitor la explozia blocului E24 din 14 septembrie 2007, in urma căreia doi tineri şi-au pierdut viaţa, o tanără a rămas cu invaliditate de gradul I, alţi 10 locatari au necesitat ingrijiri in spital, iar 19 familii au rămas fără apartamente şi bunuri. Mai multe apartamente şi autoturisme din blocul E15 au fost avariate. Probele aduse la dosar arată că vina pentru toate acestea aparţin celor şase angajaţi ai Companiei E-On gaz Distribuţie Zalău, care deşi cunoşteau problemele din zonă nu şi-au indeplinit sarcinile de serviciu.
20 de defecţiuni cunoscute şi ignorate pe strada Voievod Gelu
E-On gaz distribuţie avea cunoştinţă despre faptul că in zona blocurilor E16, E22 şi E24 sunt conducte vechi la care apar frecvent defecte şi se impunea efectuarea unor verificări mai dese. Zonele respective nu au fost insă ţinute sub observaţie de către personalul desemnat. In cazul conductei din faţa blocului E24, experţii au stabilit că avea durata de funcţionare depăşită cu opt ani. Intr-un proiect al E-on care datează din 2004 se justifică necesitatea inlocuirii a 14 porţiuni de conductă defectă ca urmare a coroziunii, porţiuni care au ajuns la 20 in 2006. Era vorba de conductele vechi de pe strada Voievod Gelu şi alte două străzi perpendiculare cu aceasta din cartierul Dumbrava Nord. Era necesară izolarea cu bitum a conductelor erodate. Nimic din toate acestea nu s-au realizat. Responsabilităţile pentru aceste sarcini erau trecute in fişa postului inculpaţilor.
Detectări de gaze făcute superficial
Angajaţii responsabili cu detectarea scăpărilor de gaz in zona blocului E24 in data de 6 august 2007 au raportat că nu există scăpări de gaze in căminul de vane din faţa blocului, ceea ce nu corespunde măsurătorilor efectuate de un alt angajat al E-On, care spunea că in zona respectivă există scăpări de gaz.
Pedepse şi despăgubiri
Ca urmare a celor constatate, Judecătoria Oradea a dispus ca şase din cei şapte inculpaţi, foşti angajaţi ai E-ON Gaz, să fie traşi la răspundere pentru producerea deflagraţiei. Pedepsele finale pentru distrugere de bunuri, vătămare corporală şi ucidere din culpă sunt: şase ani de inchisoare cu executare pentru I. V., cinci ani de inchisoare cu executare pentru O. Ş., trei ani de inchisoare cu suspendare cu termen de incarcerare cinci ani pentru I. C., şi cate doi ani şi şase luni cu suspendare pentru S. N., M. H. şi A. C.
Totodată, inculpaţii, societatea E-On Gaz şi compania de asigurări vor trebui să le plătească foştilor locatari ai imobilului contravaloarea apartamentelor şi bunurilor in sume cuprinse intre 1,5 şi 2 miliarde de lei vechi pe familie, daune morale de 100 de euro pe zi pentru fiecare adult şi cate 50 de euro pentru fiecare minor, de la data producerii incidentului pană in momentul in care sinistraţii işi vor recupera locuinţele, pentru prejudiciul adus vieţii private şi sociale in tot acest timp. La toate acestea se adaugă daune morale cuprinse intre 10.000 şi 25.000 de euro pentru persoanele care au suferit vătămări corporale.
Mihai Ielciu, avocatul familiilor sinistrate din blocul E24 ne-a declarat că avocaţii celor şase inculpaţi au depus recurs, insă nu s-a dispus incă o dată la care se va judeca recursul.

Reclamaţii neinregistrate
Pe factura primită de consumatori era trecut numărul de la Targu Mureş şi nu cel de la Distribuţie Zalău. In plus, in lista de apeluri furnizată de operatorul de telefonie fixă apar apeluri către numerele de telefon ale distribuitorului care nu apar in registrul de reclamaţii al E-On. Şeful E-On gaz Zalău nu s-a ingrijit ca numărul de telefon al dispeceratului să fie comunicat abonaţilor, nu a vegheat la modul de organizare şi funcţionare a dispeceratului. S-a dovedit că au fost date telefoane care fie nu s-au inregistrat ca şi reclamaţii, fie nu a răspuns nimeni – inclusiv in seara dinaintea evenimentului – şi nu s-a ingrijit de găsirea unei soluţii efective de inlocuire a porţiunii corodate din conducta stradală in cauză.
Cum s-a produs explozia
Concluziile expertizei solicitate de Compania E-On gaz arată că „gazele s-au acumulat la subsolul şi parterul blocului E24, unde s-a şi produs detonaţia. Gazele proveneau de la conducta stradală din faţa blocului in care au apărut pori ca urmare a coroziunii provenite de la umiditatea solului. Zona perforată din conductă nu era izolată şi nu s-a mai făcut un control al acesteia din 1984. Nu se poate aprecia tehnic cand au apărut scurgerile. Gazul a migrat către subsolul blocului prin canalul termic de alimentare cu căldură, care ar fi trebuit etanşeizat după intreruperea alimentării cu căldură a blocului. Gazul a pătruns din subsol pe casa scării prin capacul metalic”, se arată in motivarea sentinţei.
Experţii solicitaţi de Parchetul Zalău au evidenţiat că scurgerea de gaz s-a produs de la conducta subterană paralelă cu blocul E24 cu diametrul de 111 milimetri ce prezenta şapte orificii in zona de ocolire a canalului de termoficare, iar contactul cu solul a amplificat coroziunea. Un alt expert a scos la iveală faptul că solul din imprejurimile conductei era suprasaturat cu gaz de cel puţin un an. Totodată, martorii care stăteau frecvent in staţia de autobuz din faţa blocului E24 au declarat că au simţit miros de gaz de cel puţin un an in zona respectivă.
Măsurătorile arată că in apartamentul 3 al blocului E24 şi in subsolul blocului concentraţia de gaz din aer era intre cinci şi 15 la sută.