(sursa foto Institutia Prefectului judetul Salaj)

rn

In cadrul campaniei "Informare acasa! Siguranta in lume!" desfasurata marti, 3 septembrie 2019, la Consiliul Judetean Salaj, comisarul sef Augusta Alexandrina Bora a vorbit reprezentantilor autoritatilor locale si ale institutiilor deconcentrate din judetul nostru despre traficul de persoane.

rn

"Sa ne amintim de traficul de persoane in fiecare zi"

rn

"Traficul de persoane pare o problema indepartata de noi si de comunitatea noastra, cu toate aceastea ne amintim de acest fenomen daca si cand o prietena, o nepoata, o eleva se regaseste in situatia de victima exploatata in tara sau strainatate, obligata sa se prostitueze" a spus Augusta Bora. Comisarul a enumerat si alte situatii in care ne vine brusc "memoria" legat de acest fenomen si anume, de exemplu cand o fata sau un baiat este exploatat prin intermediul retelelor de socializare si obligat la producerea unor materiale cu continut obscen, cand vecinul sau verisoara sau prietena merge sa munceasca in strainatate si nu mai vine de acolo, atunci cand a promis. Astfel ca, propunerea comisarului sef catre acesti reprezentanti, a fost aceea de a ne aminti cu totii de traficul de persoane si de efectele acestui fenomen infractional, in fiecare zi, in comunitatile noastre, prin oferirea de informatii (pliante) acolo unde merge cetateanul sa ceara informatia, sa se planga, sa obtina documente (la primarie, la consiliile locale, la autoritatile din comunitate: invatator, preot, primar). Comisarul a solicitat ca toate aceste pliante sa fie puse in spatiile destinate publicului, acolo unde se solicita o adeverinta sau se asteapta. Aceste pliante contin sfaturi simple cu privire la prevenirea traficului de persoane.

rn

Explicarea pliantelor celor care nu stiu sa citeasca si sa scrie

rn

Augusta Bora a insistat, avand in vedere ca cele mai multe persoane vulnerabile la traficul de persoane sunt in mare parte cele care nu stiu sa scrie si sa citeasca, ca ar fi de datoria reprezentantiilor autoritatilor sa le explice acestora informatiile cuprinse in aceste pliante. De exemplu, sa explice ce trebuie sa faca atunci cand vor sa mearga sa munceasca in strainatate, unde pot sa verifice daca firma respectiva este cu adevarat autorizata sau este un paravan sub care se desfasoara activitatii infractionale, sa verifice contractele de munca si semnarea acestora.

rn

Memorarea unui numar de telefon si o parola iti poate salva viata

rn

Un sfat dat de comisar reprezentantilor autoritatilor, pentru al prezenta persoanelor care pleaca la munca in strainate, a fost acela ca aceste persoane sa memoreze un numar de telefon, al unei persoane cunoscute, de incredere, din tara. Augusta Bora a explicat ca de multe ori retelele de traficanti, pentru a impiedica activitatea de cautare a posibilelor victime de catre autoritati, dau voie victimelor, persoanelor pe care le sechestreaza si exploateaza, sa sune acasa pentru a confirma ca au ajuns cu bine, ca sunt in regula si ca vor mai contacta familia pe viitor, bine-nteles acest lucru facandu-se sub amenintare. Pe langa memorarea numarului, comisarul spune ca persoana care pleaca la munca in strainatate, ar trebui sa stabileasca o parola cu cineva de acasa ( un nume, un cuvant) care, rostit intr-o conversatie, sa insemne "pericol", adica "sunt in pericol, dar nu pot vorbi mai mult". O parola simpla, care i-ar putea salva viata, prin determinarea celui cu care se vorbeste sa anunte politia si sa spuna cine este, cand si de unde a plecat persoana, pentru a se putea incepe investigatiile.