Un bărbat căutat la nivel național pentru trafic de droguri a fost identificat și reținut de polițiștii și procurorii sălăjeni. Acesta folosea acte de identitate false pentru a nu fi găsit de autorități. Anchetatorii spun că bărbatul, care este recidivist, vindea canabis, cristal, cocaină și comprimate ecstasy către consumatori din județele Sălaj și Cluj.

Marți, 6 august, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj au dispus reținerea inculpatului, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  trafic de droguri de risc și  mare risc, în formă continuată.
Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că, în perioada iulie -august 2024, acesta a procurat, deținut și comercializat, în mod repetat, cantități de droguri de risc și mare risc (canabis, 3-CMC – cunoscut sub denumirea generică de cristal, cocaină și comprimate ecstasy), către consumatori  de pe raza județelor Sălaj și Cluj, inclusiv cu ocazia unor festivaluri de muzică.

De asemenea, din materialul probator administrat a reieșit că, pentru a-și desfășura activitățile ilicite de trafic de droguri, dar și pentru a se sustrage de la executarea unei pedepse cu închisoarea,  bărbatul a folosit un document de identitate fals.
Tot în cursul zilei de marți, a fost pus în aplicare un  mandat de percheziție domiciliară la locuința acestuia din comuna Baciu, județul Cluj, fiind identificate și ridicate peste 2 kilograme cristal (3-CMC, drog de mare risc), 15 grame cocaină ( drog de mare risc), 59 comprimate ecstasy (drog de mare risc), 580 grame canabis și 45 grame rezină de canabis (droguri de risc), sumele de 30.000 lei  și 900 euro, precum și alte mijloace de probă.

Cu privire la substanțele indisponibilizate, există suspiciunea rezonabilă că inculpatul urma să le comercializeze  în contextul festivalului de muzică ce se va desfășura în municipiul Cluj Napoca în perioada 08-11 august 2024. 
Miercuri, 7 august, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Sălaj a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

La activități au participat luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale Sălaj, polițiști din cadrul Serviciului Criminalistic Cluj și jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca și Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj.

Activitățile s-au desfășurat în contextul măsurilor adoptate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne pentru a avea “festivaluri fără droguri”.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.