Tribunalul Sălaj a dispus ieri trimiterea în judecată a celor 18 traficanţi de droguri, membri ai reţelei destructurate în noiembrie anul trecut de lucrătorii Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Sălaj, sub coordonarea procurorilor din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial.
Aceştia sunt acuzaţi pentru infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat. Potrivit procurorilor DIICOT Sălaj, cei 18 vindeau droguri la circa 80 de consumatori, majoritatea din rândul tinerilor, cu vârste începând chiar de la 11 ani.
S-au efectuat în toamna anului trecut 27 de percheziţii domiciliare. Procurorii i-au identificat pe cei 18 suspecţi şi au trimis în arest preventiv şapte persoane. Pe data de 27 noiembrie, Tribunalul Sălaj a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpaţilor Dragoş Marcel Nicolae, Vass Florin Bill, Nagy Marton, Corniş Mihai Florin, Corniş Mariana, Hendea Dan Marian, Hendea Vlad Mihai.
Alţi doi membri ai reţelei de trafic de droguri, Mandache Nistor şi Sabo Nistor Gavril, au fost reţinuţi pe data de 18 decembrie, cu propunerea de arestare preventivă.
Din cei şapte arestaţi, doar cinci se mai află în arest în prezent, ceilalţi doi fiind judecaţi în arest la domiciliu, ca urmare a numeroaselor contestaţii din faza preliminară judecăţii, iar ceilalţi sunt cercetaţi în libertate.
Cum ajungeau drogurile în Sălaj
De la debutul anului 2014, gruparea de crimă organizată şi-a început activitatea în judeţul Sălaj, în judeţul Maramureş, precum şi în judeţul Cluj. Inculpaţii vindeau tinerilor droguri de mare risc, ambalate în plicuri de 0,25 de grame, cu sume cuprinse între 30 şi 50 de lei. Pe raza municipiului Zalău, plicul se vindea cu 30 de lei, iar la Jibou şi şimleu Silvaniei cu 50 de lei. Liderii grupului cumpărau gramul de drog cu 15 – 20 de lei sub formă de vrac, în cantităţi cuprinse între 200 şi 400 de grame, de la diferite persoane din Bucureşti şi Craiova. Marfa era transportată prin diferite firme de curierat şi depozitată la locuinţele membrilor grupului infracţional organizat. Pentru comunicare se foloseau de internet, pe canale de socializare foarte greu de depistat.
Drogurile erau vândute în cluburi şi în apropierea şcolilor din Zalău
Substanţele psiohoactive erau porţionate cu ajutorul unor cântare electronice de mare precizie în plicuri transparente. Un astfel de plic avea cantatitatea de 0,25 – 0,33 grame. După porţionarea unui “transport” se obţineau între o mie şi cinci mii de plicuri. Aceste plicuri erau vândute ulterior de membri ai grupului de crimă organizată în oraşele sălăjene.
Îngrijorător este faptul că printre consumatori se aflau şi copii cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani.
Traficanţii nu se călcau pe picioare, aveau fiecare locurile de distribuire a drogurilor bine stabilite. De regulă, valorificarea se făcea în cluburi şi localuri, dar mai ales în preajma şcolilor din cartierele Dumbrava I, Dumbrava II, Simion Bărnuţiu şi zona Astralis.