Anul trecut au fost operate mai multe modificari legislative privind concediul de crestere al copilului (CCC) astfel incat, in 2020, parintii care solicita acest drept pot obtine mai multi bani, iar cei care cer indemnizatie pentru al doilea concediu de crestere beneficiaza de o suma cel putin egala cu prima indemnizatie obtinuta.
Astfel, limita de venituri impozabile ce pot fi obtinute simultan cu indemnizatia de crestere a copilului a crescut la 6.250 de lei (de cinci ori cuantumul minim al indemnizatiei: 1.250 de lei X 5). In plus, daca indemnizatia calculata pentru cel de-al doilea CCC, cerut la mai putin de un an de la incheierea anteriorului concediu, are o valoare mai mica decat prima, solicitantul are dreptul la indemnizatia primita in cazul anteriorului CCC.
Potrivit Ordonantei nr. 111/ 2010, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului. Indemnizatia nu se cumuleaza cu salariul, astfel ca, daca parintele in cauza decide sa se intoarca mai devreme la munca, pierde banii aferenti indemnizatiei pentru cresterea copilului.
Indemnizatia nu poate fi mai mica de 1.250 de lei si mai mare de 8.500 de lei (indiferent cat de mari ar fi veniturile parintelui care intra in CCC).
Potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, atat mama cat si tatal copilului au dreptul la concediul si indemnizatia de crestere a copilului in varsta de pana la doi ani (trei ani, pentru copilul cu handicap). Parintele care vrea sa intre in CCC trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
– salariata/salariatul sa fi lucrat, cu contract de munca, macar 12 luni in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului;
– sa fie cetatean roman, strain sau apatrid (adica fara cetatenie);
– domiciliul/resedinta sa-i fie pe teritoriul Romaniei;
– sa locuiasca in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
Actele necesare
Parintele care solicita concediul si indemnizatia de crestere a copilului trebuie sa prezinte actele doveditoare la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.Cererile sunt solutionate prin decizie in 15 zile lucratoare de la inregistrarea la agentiile teritoriale (unde au fost trimise de primarii), acestea fiind comunicate solicitantilor in cinci zile lucratoare de la emitere. Sunt necesare urmatoarele acte:
– cerere tip;
– copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul – ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;
– actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, dupa caz;
– actele doveditoare care sa ateste veniturile obtinute in ultimele 12 luni inainte de data nasterii copilului;
– dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate (sau declaratia unica, acolo unde e cazul);
– dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
– orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
Daca in situatia parintelui care beneficiaza de indemnizatie si CCC intervin modificari care ar putea sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, acesta este obligat sa anunte in scris primaria, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia modificarilor. in caz contrar, persoana in cauza risca o amenda cuprinsa intre 500 de lei si 2.000 lei.