Iata in ce conditii pot cere persoanele fizice din tara noastra intrarea in faliment.
Legea insolventei a intrat in vigoare la inceputul anului 2018, atunci a fost si primul caz al unui roman care a intrat in faliment personal.
Dupa cum se specifica in actul normativ care stabileste cadrul legislativ al insolventei persoanelor fizice, respectiv Legea nr. 151/2015, documentul are ca scop instituirea unei proceduri pentru redresarea situatiei financiare a persoanelor fizice cu datorii.
Se considera ca o persoana fizica este in insolventa atunci cand patrimoniul acesteia se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor, pe masura ce devin scadente.
Insolventa unui debitor persoana fizica se "prezuma atunci cand acesta, dupa trecerea unui termen de 90 de zile de la data scadentei, nu a platit datoria sa fata de unul sau mai multi creditori". Asadar, doar cei ce au datorii mai vechi de trei luni la cel putin un creditor pot face o cerere pentru initierea procedurilor de intrare in insolventa.
O alta conditie pe care trebuie s-o indeplineasca o persoana fizica pentru a putea intra in insolventa este cea a cuantumului total al obligatiilor scadente, care trebuie sa fie cel putin egal cu o valoare-prag.
Potrivit Legii nr. 151/2015, valoarea-prag reprezinta cuantumul minim al datoriilor scadente ale debitorului necesar pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii insolventei pe baza de plan de rambursare a datoriilor sau a procedurii judiciare de insolventa prin lichidare de active si este de 15 salarii minime pe economie.
Procedura de insolventa nu se poate aplica persoanelor fizice care au mai fost subiectul unei astfel de proceduri (finalizata cu eliminarea datoriilor reziduale) cu mai putin de cinci ani anterior formularii unei noi cereri de deschidere a procedurii insolventei sau celor care se afla deja intr-o astfel de procedura.