Tot saracul sufocat de datorii va putea intra in faliment de saptamana viitoare

imagine-articol09_52815

 

De la 1 noiembrie, intra in vigoare Legea insolventei persoanelor fizice. In baza acesteia, orice cetăţean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, din motive obiective, isi va putea reeşalona datoriile, pe o perioadă de cinci ani, in baza unui plan de redresare financiară. 

Cei care îşi declară falimentul personal se vor pune astfel la adapost de executarea silită. Solicitantii vor beneficia de doua proceduri: una administrativa, care prevede ca, in fata unei comisii de insolventa, isi vor putea face un plan de reesalonare a datoriilor pe 5 ani, si o procedura de lichidare in fata instantelor de judecata.
Debitorul va fi considerat in imposibilitate de a-si achita datoriile la scadenta daca este incapabil sa isi achite doua sau mai multe datorii, fata de doi sau mai multi creditori, in decurs de peste 30 de zile de la data la care acestea sunt scadente. Cei care intrunesc aceste conditii vor putea depune o cerere de insolventa si o propunere de plan pentru rambursarea datoriilor.
Toate cheltuielile debitorului care solicita intrarea in faliment vor fi atent verificate de un administrator judiciar. Potrivit legii, instanta nu va putea refuza deschiderea procedurii de insolventa exclusiv in temeiul faptului ca debitorul nu are destule bunuri cat sa acopere costurile procedurii, in aceasta situatie costurile urmand sa fie suportate de stat.
Scopul actului normativ este sa asigure acoperirea datoriilor persoanelor fizice fara activitati antreprenoriale prin rambursarea datoriilor in baza planului de reesalonare ori prin intermediul lichidarii bunurilor pe care le detine debitorul. Executarea silita va fi o procedura aplicata numai in ultima instanta, atunci cand debitorul persoana fizica nu mai poate, din diferite motive imputabile acestuia, sa-si respecte angajamentele luate in momentul cand a contractat creditulul.
Falimentul personal nu va putea fi solicitat de persoanele condamnate pentru evaziune fiscală, nici de cei care au ajuns în insolvenţă în mod fraudulos sau au acumulat datorii noi prin achiziţii costisitoare. stop_coloana
Legea 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice a fost adoptata inca de vara trecuta, in 20 mai 2015, dar Guvernul a amanat, prin ordonanta de urgenta, intrarea acesteia in vigoare pana la finalul acestui an. Romania este una din putinele tari din Europa unde inca nu exista o legislatie privind falimentul persoanelor fizice. Altfel spus, acestea nu beneficiaza, practic, de nicio forma de protectie in fata creditorilor odata ajunsi in situatia de a nu isI mai putea onora obligatiile financiare.

Un salajean din patru este restant la banca

26 la suta dintre salajeni care s-au împrumutat de la banci nu mai au bani sa-si plateasca ratele, arata un raport din 2014 al Bancii Nationale a României privind ponderea restantelor raportate la numarul total al creditelor.
Clasamentul celor mai mari datornici arata ca pe primul loc se afla judetul Salaj. Daca in vara anului 2014 Salajul era penultimul în top, la finalul anului 2014 salajenii au ajuns sa fie nominalizati cei mai rau platnici din tara. Salajul este urmat de Vâlcea. Media nationala este de 14,86 la suta restante din totalul creditelor încheiate.
Datele BNR arata ca, la finele anului 2013 în judetul nostru erau contractate 1.504 de credite la banci, din care 395 de beneficiari au încetat sa le mai plateasca. În judetul nostru, doar 40 la suta din cetateni au un loc de munca. Iar salajenii au salarii cu 25 la suta sub media pe tara.