In lipsa perspectivelor pe piata interna a muncii, strainatatea devine din nou pentru romani singura speranta pentru un trai mai bun. Statisticile arata ca in martie numarul celor care au apelat la recrutorii profesionisti, pentru a-si gasi un loc de munca in strainatate, a crescut cu 27% fata de luna anterioara. Specialistii estimeaza ca, pana la sfarsitul anului, peste 350.000 de romani si-ar putea gasi de munca in alte tari.
Potrivit portalului de recrutare Tjobs, care reuneste oferta de locuri de munca in strainatate de la recrutorii din Romania, peste 134.000 de romani si-au exprimat dorinta de a munci in afara tarii. Acestia se adauga celor 100.000 de romani care si-au cautat un job in strainatate in februarie.
In prezent, oferta de locuri de munca in strainatate sare de 50.000 de joburi, cele mai banoase fiind posturile pentru medici si personal medical, specialisti in constructii sau farmacisti.
Tari precum Franta, Norvegia sau Germania angajeaza medici romani, pentru salarii cuprinse intre 4.500 si 5.000 de euro, in timp ce asitentele medicale se pot angaja in Italia, pentru salarii cuprinse intre 1.600 si 1.800 de euro.
In Germania se pot castiga din agricultura 1.200 de euro, iar farmacistii se pot angaja in Marea Britanie, pe salarii de pana la 3.500 de lire sterline.
Oferta de joburi pentru strainatate se adreseaza unei categorii largi de lucratori, fiind disponibile chiar si slujbe pentru persoane peste 50 de ani. Conditiile pentru a primi jobul pentru care aplica sunt sa aiba experienta in domeniul respectiv si sa aiba o stare de sanatate buna.
Desi in majoritatea domeniilor angajatorii cer experienta anterioara, exista si cazuri in care angajarea se face fara ca solicitantul sa fi lucrat in acelasi domeniu inainte. Este cazul muncitorilor necalificati, al celor care vor sa se angajeze in agricultura sau al celor care vor sa ingrijeasca batrani sau copii la domiciliu.
Un impediment pentru romanii care vor sa se angajeze in strainatate, mai ales pentru cei mai in varsta, ar putea fi cunoasterea unei limbi straine. Majoritatea angajatorilor cer ca viitorii angajati sa stie o limba straina, mai ales in domenii in care comunicarea cu clientii este necesara.
Majoritatea contractelor de munca pentru care pleaca romanii sunt incheiate pentru perioade de sase-noua luni, cu posibilitate de prelungire. Unele contracte propun oferte pe 12 luni, cu posibilitate de extindere.
Reprezentantii portalului de recrutare estimeaza ca pentru urmatoarele doua luni peste 90.000 de locuri de munca in strainatate vor fi disponibile pentru romani, iar pana la sfarsitul anului numarul acestora va ajunge la 350.000.