martie 17, 2025

Top 5 greseli care trebuie evitate cand vrei sa te angajezi

imagine-articol_16598

Cu gandul doar la perspectiva angajarii, candidatii nu acorda suficienta importanta modului in care se prezinta la interviu
Sunt bine pregatiti profesional, au CV-uri care se intind pe mai multe pagini, dar nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca. Alti candidati, care nu se lauda cu o experienta impresionanta, reusesc sa-i convinga chiar si pe cei mai duri angajatori. Gandul va prezinta cele mai frecvente cinci erori din CV-urile candidatilor, alaturi de cele mai mari cinci greseli facute in timpul interviurilor, dar si sfaturile expertilor pentru cei care vor sa-si gaseasca un loc de munca.
Cinci greseli in CV pe care angajatorii nu le iarta
•Abundenta/lipsa detaliilor. „Unii candidati, din dorinta de a fi cat mai atractivi, fac risipa de detalii, CV-ul devenind un poem si nu o rezumare atractiva de competente si calitati personale”, explica pentru Gandul Greta Chetreanu, director de resurse umane in cadrul IIRUC Services si membru HR Club. La polul opus se afla cei care se zgarcesc la detalii.
•Tonul neutru. La fel de gresit este si tonul neutru al CV-ului, precum si al scrisorii de intentie: din contra, acestea trebuie personalizate in functie de jobul dorit. „In mod frecvent, insa, candidatii au un CV standard, pe care il trimit indiferent de angajator sau job, listand acolo etape din cariera total nerelevante pentru noul job”, a declarat pentru Gandul Catalina Caciulan, director de resurse umane in cadrul Piritex si membru al HR Club.
• Copy/Paste. Pentru posturi cu responsabilitati similare, candidatii listeaza rece aceleasi responsabilitati, fara sa reflecte in descriere particularitatile companiei, adica „un copy/paste de la un angajator la altul”, explica specialistii.
• Modul de organizare a informatiilor. Expertii in resurse umane le recomanda celor care redacteaza un CV sa nu amestece trasaturile de personalitate cu descrierea competentelor.Informatiile trebuie organizate pe sectiuni distincte, de la cele personale pana la obiective si experienta profesionala, inclusiv diverse certificari. Si dezordinea din pagina ii depuncteaza pe candidati.
•Lipsa de concentrare. Formularile ezitante si descrierile haotice nu au ce cauta in aplicatie, chiar daca vin din dorinta de a spune cat mai multe. Expertii le recomanda candidatilor sa scoata in evidenta realizarile relevante in fiecare dintre locurile de munca anterioare. „Acestea trebuie sa fie concrete si masurabile, de genul: «In perioada x, cifra de afaceri a crescut cu 10% ca urmare a noului plan de afaceri» si nu «Am marit cifra de afaceri foarte mult»”, explica Catalina Caciulan.
Cinci greseli din timpul interviului
• Lipsa de informatii despre angajator. Candidatii care se prezinta la interviu fara sa stie care este obiectul de activitate al companiei, de exemplu, vor pierde mult. La fel si cei care nu stiu ce responsabilitati implica jobul.
• Atitudinea nepotrivita. Exagerarile sunt paguboase, indiferent ca este vorba de o atitudine fortat pozitiva sau de una voit retinuta. „Mecanismul psihologic din spatele ambelor abordari este acelasi: supramotivarea de a obtine postul respectiv”, remarca Greta Chetreanu.
• De ce ati plecat de la ultimul loc de munca? Este o intrebare la care multi nu stiu sa raspunda. „De regula, angajatorul este foarte interesat de acest aspect, incercand sa surprinda astfel caracterul candidatului si rezistenta la presiune”, spune Catalina Caciulan.
• Aspectul nepotrivit. De regula, trebuie respectat codul de tinuta care stabileste cum e mai bine sa te imbraci la birou sau la interviu. Insa cine e obisnuit sa aiba o tinuta „casual” ar putea sa se simta presat ca poarta cravata sau costum.
• Lipsa referintelor. Nu putine sunt situatiile in care candidatii nu sunt pregatiti sa ofere o lista de persoane cu care au colaborat la fostii angajatori, care pot oferi referinte.