Pentru prima dată de la lansarea lui, Programul Tomata a fost reglementat încă din perioada în care legumicultorii își pregătesc producția de răsaduri pentru cultura din 2023.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a pus în fața membrilor Guvernului, în ședința din 28 decembrie 2022, Hotărârea care reglementează programul de susținere a producției de tomate în spații protejate în primăvara anului 2023.

Cuantumul ajutorului de minimis aprobat va fi în valoare de 3.000 euro pentru fiecare 1000 de mp din cultura unui beneficiar.

Silviu Pop, directorul Direcției pentru Agricultură Sălaj, a precizat pentru Graiul Sălajului că agricultorii pot depune cererile până la data de 1 aprilie 2023, iar valorificarea producției se va face până la 30 iunie 2023, conform noului calendar.

Ultima zi de depunere a documentelor justificative (copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/ factura/ fila/filele din carnetul de comercializare) este 14 iulie 2023, inclusiv.

”Pentru anul 2023 este și un element de noutate adus pentru simplificarea aplicării programului – se va efectua o singură verificare, după notificările transmise de către potențialii beneficiari cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare. Aceste controale vizează identificarea suprafeței înființate, precum și evaluarea producției de tomate înainte de recoltare. Este o măsură de sprijin binevenită pentru producători și faptul că avem reglementările deja poate oferi predictibilitate pentru fermieri. Anul trecut am avut, la nivel de Sălaj, 45 de producători de tomate și, sper, anul acesta să păstrăm producțiile sălăjene, ba chiar să le multiplicăm. Ceea ce pot să-i asigur pe fermierii noștri este că pot apela cu încredere la Direcția Agricolă Sălaj; suntem aici să sprijinim producția autohtonă și să oferim cele mai avizate informații. Pentru că este și început de an, le transmit tuturor agricultorilor sălăjeni un An Nou fericit, multă sănătate, să fie producții bogate”, spune inginerul Silviu Pop.

Schema de ajutor de minimis pentru susținerea producției de tomate în spații protejate, cultivate în Ciclul I de producție, se aplică pe întreg teritoriul României.

În anii anteriori, programul Tomata a fost lansat la data de 1 aprilie în anul 2020, în data de 18 iunie în anul 2021 și la 3 februarie în anul 2022.