La start – sapte formatiuni politice si doi independenti
“S-au luat toate masurile pentru ca duminica, alegerile sa se desfasoare in cele mai bune conditii si sper ca salajenii sa se prezinte la vot intr-un numar cat mai mare”, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, prefectul judetului. In Salaj s-au primit 223.260 buletine de vot, cifra care include si rezerva de 10%. In cele 296 sectii de votare din judet sunt asteptati 202.363 alegatorii trecuti in listele electorale permanente. La alegerile de duminica se va vota cu cartea ori buletinul de identitate sau cu pasaportul. Sectiile de votare vor fi deschise intre orele 7,00 si 21,00. Campania electorala se inchide cu 48 de ore inainte de deschiderea sectiilor, respectiv sambata, 6 iunie, la ora 7,00. Ionel Ciunt a precizat ca solicitarea urnei mobile se poate face, pe baza unei dovezi medicale, printr-o cerere depusa cu o zi inainte, la sectia de votare a solicitantului.
Pana ieri, 15 primarii din judet au comunicat prefecturii inlocuirea unor presedinti ori loctiitorii din sectii de votare, majoritatea pe motive medicale.
Bugetul alocat Salajului pentru cheltuielile cu alegerile europarlamentare este de cca 11 miliarde lei vechi.
Pentru alegerea celor 33 de europarlamentari romani, au depus liste de candidati: PD-L, PSD+PC, PNL, PRM, UDMR, PNT-CD si Forta Civica. Li se adauga doi candidati independenti – Elena Basescu si Pavel Abraham.
Prefectul judetului a subliniat ca Ministerul Administratiei si Internelor a mobilizat, in tara, peste 52.000 de persoane pentru “descurajarea oricarei incercari de viciere a rezultatelor votului”.
In 4-7 iunie – alegeri in toate tarile U.E.
Alegerile pentru noul Parlament European se desfasoara, in perioada 4 – 7 iunie, in toate cele 27 de tari ale Uniunii Europene si sunt asteptati la urne peste 500 de milioane de locuitori.
Romania va avea 33 de europarlamentari si este a saptea tara in ordinea marimii, respectiv a numarului de europarlamentari.
“53% din legislatia romaneasca este europeana”, a spus, ieri, prefectul judetului, subliniind ca “o prezenta buna la vot ar fi un semn de apreciere a apartenentei la U.E.”. Pe de alta parte, Ionel Ciunt si-a exprimat regretul ca votul nu este si la noi obligatoriu, ca in Belgia, Cipru, Grecia si Luxemburg.