Parlamentarii sălăjeni sunt de acord cu propunerea preşedintelui ţării de a reduce numărul de demnitari
de la 471 la 300.

Preşedintele Traian Băsescu vrea să-şi respecte una din promisiunile sale electorale, şi anume revizuirea Constituţiei, Parlament unicameral, renunţarea la imunitate pentru demnitari şi reducerea numărului de parlamentari la maximum 300. In campania din 2009, disperat că va pierde alegerile, şeful statului a mers pană la a promite că va face tot posibilul pentru ca insuşi preşedintele să nu mai beneficieze de imunitate, deşi ştia prea bine că acest lucru nu este posibil decat prin modificarea Constituţiei, care e la mana Parlamentului.
Băsescu a spus ieri că va transmite in această toamnă Parlamentului proiectul de modificare a Constituţiei, care a fost elaborat de Guvern, acesta aflandu-se, in prezent, in analiza Preşe-dinţiei. “Guvernul şi-a făcut treaba, au trimis proiectul la mine, proiectul de modificare a Constituţiei. In toamna acesta il voi transmite mai departe la Parlament. Acum il am in analiză, să fie cat mai apropiat de obiectivul referendumului”, a declarat şeful statului la televiziunea publică, după ce a fost intrebat in ce mod a fost concretizat rezultatul ultimului referendum. Potrivit lui Băsescu, proiectul de modificare a Legii fundamentale va trebui să clarifice relaţiile Preşedinte-Guvern, Preşedinte-Parlament şi Guvern-Parlament. El a mai spus că schimbările ce vor fi aduse Constituţiei vor ţine cont şi de elementele care au venit din dezbaterea publică.

Bode: “Vreau ca modificările să fie valabile pentru alegerile din 2012”
Preşedintele PD-L Sălaj, Lucian Bode, confirmă planurile preşedintelui şi spune că “Guvernul a elaborat un proiect de modificare a Constituţiei care vizează componenţa parlamentară, adică un număr de 300 de parlamentari şi Parlament unicameral”. “Imi doresc ca acest proiect să intre cat mai repede in dezbatare, pentru ca aceste modificări să fie aplicabile incepand cu alegerile parlamentare din 2012”, a declarat deputatul pedelist. Pentru a trece de parlament, proiectul de modificare a Constituţiei trebuie să primească cel puţin două treimi din voturile senatorilor şi deputaţilor, iar mai apoi trebuie convocat un nou referendum, care să valideze modificarea Constituţiei. “Este o procedură de lungă durată şi este important ca proiectul să intre in dezbatare parlamentară cat mai rapid”, a conchis Bode.

Nosa vrea reducerea numărului de parlamentari
Deputatul Iuliu Nosa este de părere că “nu parlamentul unicameral rezolvă problemele Romaniei, in schimb numărul de parlamentari poate fi luat in considerare şi redus”. Social-democratul a dorit să sublinieze că “din păcate pentru Băsescu, Constituţia este un element care il <> in exercitarea atribuţiilor care şi le-ar dori, cele de a conduce dictatorial romanii. Nu cred că in urmă cu 20 de ani, romanii au ieşit in stradă pentru a ne intoarce acum la ceea ce a fost in `89”.