Cand nu primesc bani, urla cat le tin gatlejurile. Cand banii le sunt la indemana, asteptand sa fie cheltuiti, administratiile locale dorm in papuci. Asa s-a intamplat si anul acesta, cand, din suma totala alocata pentru proiecte de investitii, primariile nu au folosit decat 17 la suta. Cu toate acestea, au sanse mari sa se aleaga cu o suplimentare a bugetelor la rectificarea ce va fi anuntata in curand.
Guvernul a decis ca 20 la suta din banii tarii, adica peste 7 procente din Produsul Intern Brut, sa aiba ca destinatie investitiile. Pana in prezent, s-au cheltuit in jur de 3,38 la suta din PIB, situatie care nu il ingrijoreaza, insa, pe premier. Emil Boc isi pastreaza optimismul si spune ca tinta va fi atinsa pana la final de an, in conditiile in care bugetul a fost adoptat abia la sfarsitul lui februarie, iar licitatiile pentru proiecte au inceput in martie. Cu alte cuvinte, administratiile locale sunt codase in ceea ce priveste investitiile doar pentru ca au pierdut trei luni. Totusi, celor trei luni le-au urmat altele patru, in care autoritatile ar fi putut sa se mobilizeze si sa puna cheltuirea banilor disponibili in fruntea listei de prioritati. Nu de alta, dar directiile in care se impun investitii sunt cu duiumul!
In mediul urban, spre exemplu, reabilitarea termica a blocurilor ar veni la fix, daca tinem cont ca sezonul rece nu e chiar departe. In ultimii sapte ani, in intreaga tara au fost reabilitate doar 89 de blocuri, autoritatile vaietandu-se ba ca nu au bani, ba ca vreme e potrivnica, ba ca locatarii nu sunt cooperanti.
La tara, starea deplorabila a drumurilor, lipsa sistemelor de alimentare cu apa ori a celor de canalizare ii pun pe fuga pe potentialii inves-titori.
Nu de liste cu necesarul investitional ducem lipsa. Edili gospodari nu prea avem…