Statistica arata ca 23 la suta dintre tinerii români cu vârsta pana in 25 de ani nu au un loc de munca. Judetul nostru se regaseste sub media pe tara la numarul de someri tineri, cu aproape 1200 de persoane cu varsta intre 16 si 25 de ani inregistrati.
Specialistii Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) ii numesc „generatia pierduta”, pe motiv ca au sanse reduse de angajare. Din acest an, Romania va primi fonduri europene con- sistente pentru combaterea somajului în randul tinerilor.
În judetul Salaj, numarul total al somerilor aflati in evidenta la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) la finele lunii trecute era de 7082 de persoane, din care mai putin de jumatate erau beneficiari de ajutor de somaj. Din totalul somerilor, 1186 , adica 16,7 la suta, au varsta sub 25 de ani, si doar 532 dintre ei be-neficiaza de indemnizatie de somaj. Numarul tinerilor care nu muncesc este si mai mare, pentru ca nu toti cei care au iesit de pe bancile scolii se inregistreaza la AJOFM ca fiind in cautarea unui loc de munca.
Lipsa locurilor de munca, odata cu instalarea crizei economice, poate fi o explicatie pentru care tinerii absolventi nu-si gasesc un job, dar si lipsa de experienta isi spune cuvantul. La recrutarea muncitorilor, angajatorii nu-i mai intreaba ce studii au ci ce stiu sa faca, iar partea practica lasa de dorit, dupa ce Ministerul Educatiei a desfiintat invatamantul profesional.
Abandonul scolar este un alt semnal de alarma. Cei mai multi dintre somerii tineri inregistrati la AJOFM Salaj au absolvit doar ciclul inferior al liceului, 605 persoane, din care doar 48 primesc indemnizatie; 463 someri au terminat liceul, din care 387 primesc ajutor de somaj, iar 119 someri sunt absolventi de studii superioare, din care 97 au cerut somaj. Ajutorul de somaj pentru absolventi se acorda pe o perioada de 6 luni.
O alta problema este slaba corelare între nevoile pietei muncii si abilitatile dobândite în scoala româneasca, pro-blema semnalata recent si de reprezentantii patronatelor din Salaj, intr-una din sedintele de Institutia Prefectului Judetului Salaj, pentru a fi transmisa mai departe Parlamentului.
Ofertele saptamânale de locuri de munca vacante, trimise de AJOFM Salaj, arata ca 75-80 la suta din joburi se adreseaza meseriasilor si muncitorilor de medie sau înalta calificare, proveniti din scoli profesio-nale (inexistente): tamplari, confectioneri imbracaminte/incaltaminte, bucatari, ospatari, strungari, mecanici, soferi profesionisti, specialisti in constructii. La cei cu studii superioare, cele mai multe solicitari sunt pentru contabili, juristi, ingineri.
Tinerii si somajul, o batalie pierduta inainte de a incepe razboiul
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...