Adolescenţii sălăjeni nu vor suferi prea tare, indiferent de ce decide Guvernul legat de magazinele „de vise”, pentru că ei işi procură „etnobotanicele” de pe internet.
După ce a fost acuzat că nu interzice total vanzarea substanţelor etnobotanice, Guvernul a decis ca magazinele cu substanţe şi plante etnobotanice să fie obligate să comercializeze numai produse omologate de către ministerele de resort. Instituţii precum Protecţia Consumatorilor, Garda Financiară şi Direcţia Sanitară Veterinară vor avea atribuţii in verificarea indeplinirii cerinţelor de către magazinele care vand produse etnobotanice.
Internetul inlocuieşte cu succes magazinele „de vise”
Valer Merce, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj ne-a declarat că, la nivel local, tinerii consumă etnobotanice, chiar dacă nu există un astfel de magazin de la care să-şi procure substanţele. „Am văzut intenţia Guvernului de a cere obţinerea de avize pentru produse, insă este o industrie imprevizibilă. Mereu apar produse noi, sub o altă formă. Foarte importantă este asigurarea măsurilor de informare in scop preventiv. In momentul in care eşti informat, poţi şti cum să te raportezi la ele. Tinerii ne-au intrebat frecvent de ce sunt droguri periculoase dacă sunt legale. Inchiderea magazinelor este importantă in ce priveşte debutul consumului. Dacă nu le au la indemană, le găsesc mai greu. Pentru cei care consumă şi care sunt dependenţi, va duce la agravarea problemelor. Ei vor face tot posibilul să-şi procure substanţele, dar vor avea probleme de natură juridică. In Romania există problema internetului de unde işi pot procura lejer etnobotanice, care este foarte greu de suprimat. Un raport al Observatorului European de Droguri şi Toxicomanii arată că ţara noastră se află pe locul patru, după Marea Britanie, Germania şi Olanda, in privinţa firmelor care vand produse etnobotanice pe internet”, a explicat Valer Merce modul in care tinerii se raportează la acest fenomen. Comisarul a menţionat că substanţele halucinogene din plantele etnobotanice sunt foarte greu de detectat chiar şi in laboratoare, deoarece aparatura existentă este destinată depistării drogurilor clasice. Am incercat şi noi să găsim astfel de oferte pe internet şi am rămas uimiţi de cat de repede am ajuns la plantele etnobotanice in magazinelor online.
Tinerii recunosc că se droghează
CPECA colectează date despre consumul de droguri şi modul de distribuire de la spitale, Vamă, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate, dar şi de la tinerii din şcoli, care reprezintă grupul ţintă in activităţile de prevenire pe care le organizează. „Este necesar să facem un nou studiu pentru că fenomenul a luat amploare, din semnalele pe care le avem. Am avut şi cazul Chendremal, unde, conform cercetărilor, 100 de persoane din judeţ s-au declarat consumatoare. Oricum, eu cred că sunt mult mai multe. Cel puţin consumatori ocazionali sunt foarte mulţi, care nu neapărat devin consumatori. In intalnirile din şcoli au fost mulţi adolescenţi care au recunoscut că au incercat, chiar dacă deţin informaţii despre ce conţin şi care sunt efectele acestor substanţe. Li se oferă etnobotanice intre prieteni şi in cluburi. Tinerii confirmă asta in discuţii pentru că sunt droguri legale şi n-au de ce să se ascundă”, ne-a mărturisit coordonatorul CPECA Sălaj.
Ajutorul ajunge, de multe ori prea tarziu
CPECA este singurul centru din judeţ care oferă servicii de prevenire a consumului de droguri şi de tratament medical, psihologic şi social specializat pentru consumatori şi dependenţi. Serviciile se acordă gratuit, pe bază de contract individual de asistare, insă numai cu acordul persoanei in cauză. „Tinerii nu prea ajung să ceară ajutor, pentru că nu sunt conştienţi că au o problemă. Ajung la spital doar dacă consumă foarte mult. Anul trecut, am avut cinci cazuri de adolescenţi care au ajuns la Urgenţă in stare gravă. Din păcate şi părinţii află foarte tarziu despre ce se intamplă cu copilul lor. Dacă ar interveni intr-o fază incipientă ar putea ajuta mai mult, dar dacă află tarziu, relaţia cu copilul devine conflictuală. De foarte multe ori, chiar şi părintele apelează la noi prin intermediari, de exeplu prin profesori de la şcoală, pentru că sunt persoane publice şi nu vor să fie recunoscute. E foarte important să ştie că la noi pot găsi informaţii despre cum pot interveni in astfel de situaţii şi că se pot baza pe confidenţialitatea noastră”, a conchis Merce.