Timbrul de mediu si taxa radio TV dispar din viata romanilor

Plenul Camerei Deputaților a aprobat marți eliminarea timbrului de mediu, taxa care enerveaza de ani buni romanii care isi achizitioneaza masini si care acum se regaseste in proiectul de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale. Daca presedintele Klaus Johannis va promulga proiectul avizat de parlamentari, timbrul de mediu devine istorie de la 1 ianuarie 2017.
Impotriva eliminarii timbrului de mediu s-au pronuntat at`t producatorii din industria auto, cat si guvernantii.
Producatorii spun ca masura se va traduce prin aproximativ 15.000 de concedieri in sectorul lor de activitate ca urmare a scaderii vânzarilor de autovehicule noi si, implicit, a productiei cu aproximativ 30 la suta. In plus, atrag atentia ca eliminarea timbrului va umple soselele de rable poluante. La randul lor, guvernantii spun ca statul va pierde, potrivit calculelor facute de Ministerul de Finanțe, circa 1,6 miliarde lei, ceea ce inseamna 0,2 la suta din PIB. În plus, guvernantii spun ca ne-am putea lua adio de la programe precum Rabla sau Casa Verde, finantate din aceasta taxa. Pe de alta parte, Guvernul a avertizat ca eliminarea timbrului de mediu va crește poluarea aerului și trebuie introdus obligatoriu un alt mecanism de taxare a poluarii.
In Romania, piata este dominata de masini la mana a doua, aduse din strainatate. Potrivit datelor oficiale, masinile noi reprezinta aproximativ 20 la suta din totalul masinilor care se cumpara.
Autoritațile au anuntat deja ca se gandesc sa înlocuiasca timbrul de mediu cu o taxa pe consumul de combustibil, care sa fie de aproximativ 2 lei la fiecare plin. La aceasta s-ar mai adauga o impozitare diferențiata a mașinilor în funcție de norma de poluare a motorului, spunea zilele trecute ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer. stop_coloana
Pe lista celor 102 taxe eliminate se afla, pe langa timbrul de mediu, si taxa radio TV, pe care a fost mare scandal daca sa ramana sau nu. In cele din urma, Camera Deputatilor a decis ca taxa sa fie eliminata.
Legea adoptata marti mai prevede eliminarea a 20 de taxe la Registrul Comertului, 33 de taxe consulare si de cetatenie, taxa pentru cazier fiscal, taxa pentru pasaport temporar, 22 de taxe pentru modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru, 4 taxe percepute la Casa de Pensii, 4 taxe percepute pentru servicii prestate de MAI pentru public si taxa pentru permisele de pescuit sportiv.
Bugetul se alege cu o gaura de peste un miliard de lei
Ministerul Finantelor si Guvernul au anuntat ca intentioneaza sa atace la Curtea Constitutionala legea care elimina 102 taxe, motivul principal fiind ca aceasta face o gaura in buget si nu prevede solutii pentru acoperirea acesteia. Doar prin eliminarea timbrului de mediu si a taxei radio-tv bugetul de stat saraceste cu peste un miliard de lei.
“În România e usor sa tai taxe si poate sa fie chiar impresionant, din punct de vedere electoral, dar trebuie sa te gândesti si ce pui în loc“, a declarat premierul Dacian Ciolos pe marginea acesui subiect.
Potrivit datelor oficiale, din timbrul de mediu s-au colectat anul trecut la bugetul de stat peste 700 de milioane de lei, iar raportul de activitate pe 2015 arata ca Societatea Rom‘na de Radio si Televiziune a str‘ns anul trecut din taxa radio-TV peste 500 de milioane lei.