Lucrătorii din sistemul de stat nu vor mai putea folosi aplicația TikTok, dezvoltată de o companie chineză, pe dispozitivele primite de la serviciu. O decizie în acest sens, va fi adoptată săptămâna viitoare, la reuniunea consiliului pentru securitate cibernetică. Pe de altă parte, cei care doresc să folosească TikTok o vor putea face în continuare de pe telefoanele personale. Mai multe state occidentale au luat măsuri similare de teamă că anumite informații, ar putea ajunge, prin intermediul acestei aplicații, la serviciile de securitate chineze.

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunțat că săptămâna viitoare se va reuni consiliul pentru securitate cibernetică care va lua o decizie în ceea ce privește interzicerea aplicației TikTok pe dispozitivele guvernamentale. O decizie similară a fost adoptată de mai multe state occidentale.

„Miercurea viitoare se întrunește acest consiliu pentru securitate cibernetică. El se întrunește periodic, e convocat la nivelul președinției. Am adunat feedback de la instituțiile din arcul de securitate cibernetică și vom prezenta concluziile ministerului nostru. O să aflați de miercuri încolo. Dar e o decizie care se va lua în curând. Într-o săptămână, o săptămână și jumătate ne putem aștepta la o decizie clară și fermă în acest sens”, a spus Sebastian Burduja.

Ministrul Digitalizării a precizat că dispozitivele de serviciu stochează informații care țin de statul român, iar acest lucru va cântări în luarea unei decizii.

„La nivelul dispozitivelor de serviciu, acolo sunt informații care țin de statul român, e un argument în plus pentru a interzice o asemenea aplicație, dar vom vedea săptămâna viitoare”, a explicat el.

Românii vor putea utiliza telefoanele proprii

Pe de altă parte, a precizat ministrul Sebastian Burduja, statul nu le poate interzice românilor să folosească aplicația, în continuare, pe telefoanele personale. În schimb, utilizatorii vor fi informați în legătură cu riscurile la care se expun, folosind această aplicație.

„Nu cred că se poate pune problema de a interzice la nivelul cetățeanului de rând descărcarea unei aplicații. Ca liberal, am alergie la cuvântul a interzice ceva omului dacă își dorește acest lucru. Asta nu înseamnă că nu vom desfășura un proces de informare a românilor cu privire la eventualele riscuri la care se supun. Vom vedea cum evoluează lucrurile”, a spus ministrul Burduja.

Vulnerabilitățile aplicației TikTok

Oficialul guvernamental a spus că urmează urmează să se analizeze ce se întâmplă cu informațiile colectate prin intermediul TikTok, dacă ajung la agențiile guvernamentale din China. Sebastian Burduja a precizat că în străinătate au existat semnale că există anumite vulnerabilități care trebuie luate în considerare.

„Trebuie văzut care e acordul de prelucrare a datelor, dacă ea colectează și date care nu au legătură cu aplicația în sine, ce face cu ele, unde le transmite. În străinătate au existat semnale că sunt vulnerabilități și pe acestea le vom lua în calcul. Dacă guvernul chinez solicită companiei TikTok să-i pună la dispoziție niște date, compania TikTok ce va face? E o întrebare pe care trebuie să ne-o punem”, a mai spus Sebastian Burduja.

În același context, ministrul a arătat că deține un cont TikTok, dar este gestionat de echipa sa de comunicare de pe un dispozitiv propriu.

„Am și cont de TikTok dar nu e gestionat de pe un dispozitiv de serviciu. E un membru al echipei mele care se ocupă de acel cont de pe dispozitivul propriu”, a spus Sebastian Burduja, conform Digi 24.

Sursa informației: evz.ro