Toate pachetele de tutun trebuie sa fie inscriptionate cu avertismente combinate incepand din 1 iulie, cand expira perioada de gratie acordata pentru epuizarea stocurilor, a anuntat, duminica, Ministerul Sanatatii, precizand ca OMS a atentionat asupra importantei modului de inscriptionare.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a atentionat, duminica, cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun, asupra importantei modului in care sunt inscriptionate pachetele cu produse din tutun, in conditiile in care fumatul este principala cauza de mortalitate prematura in randul adultilor, la fiecare sase secunde un om om murind din cauza tutunului. Romania a introdus, la 1 iulie 2008, masura inscriptionarii cu avertismente combinate pe pachetele de tigarete. Acestea sunt formate din avertismentul aditional deja existent pe pachete din 31 decembrie 2006 si o imagine sau un text (pictograma) relevant. Avertismentele au fost realizate de catre Comisia Europeana, care a facut si selectia imaginilor, astfel incat in statele membre sunt utilizate aceleasi imagini.
Ministerul Sanatatii (MS) arata, intr-un comunicat de duminica, ca la aproape un an de la introducerea masurii de inscriptionare a produselor din tutun cu „pictograme”, in Romania s-a inregistrat un impact favorabil asupra schimbarii atitudinii si comportamentului fumatorilor. De asemenea, avertismentele combinate au condus la o mai buna informare a consumatorilor despre efectele fumatului.
Potrivit MS, dupa inscriptionarea acestor imagini pe pachetele de tigarete, procentul fumatorilor care se gandesc sa abandoneze acest obicei a crescut cu 53,5%, iar procentul celor care chiar au renuntat pentru cel putin 24 de ore a crescut de la 21,4 la 31,3%. Dintre acestia, cei mai multi (60%) au reusit sa se abtina de la fumat cel putin o saptamana. „Astfel, respondentii afirma ca au stins tigara mai repede (16,4% fata de 13,1%), au amanat fumatul (10,7% fata de 7,7%) , au schimbat marca de tigari cu una «mai usoara» (24,4% fata de 21,6%). Desi, din punct de vedere al scaderii riscurilor pentru sanatate, modificarea modului de a fuma nu este eficienta, totusi ea este un indicator al schimbarii atitudinii fumatorului: constientizeaza riscurile dar inca nu se simte pregatit sa faca pasul final”, arata MS.
Sursa citata precizeaza ca, potrivit unui studiu, fumatorii spun ca, dupa inscriptionarea avertismentelor, cunosc mai bine si mai complet efectele fumatului iar vederea pachetului de tigari nu mai provoaca placere, ci genereaza o reactie emotionala negativa puternica: „dezgust, scarba” pentru 35,1% dintre respondenti, „teama, frica” pentru 30,6% dintre fumatori.
Aproape jumatate (42,7%) dintre cei chestionati afirma insa ca nu sunt influentati de existenta imaginilor de pe pachetele de tigari. Acestia folosesc diverse „tertipuri” pentru a diminua impactul emotional al imaginilor: nu privesc pachetul inscriptionat cu imagini atunci cand iau o tigara (21,8% fata de 12,6% cand erau doar texte), il acopera (23,6% fata de 4,7%) sau cer vanzatorului un pachet de tigari cu o anumita imagine (16% fata de doar 2% care solicitau un anume text). „In realitate, toate aceste gesturi de evitare tradeaza faptul ca avertismentele combinate le provoaca o reactie emotionala negativa pe care nu o pot gestiona in alt mod decat evitand contactul vizual cu imaginile, deoarece inca nu sunt pregatite pentru pasul final – abandonarea fumatului”, mai arata Ministerul Sanatatii.
Aceste avertismente influenteaza si copiii si adolescentii, evaluarea impactului la aceasta categorie de varsta urmand sa se realizeze in cursul acestui an. De asemenea, Ministerul Sanatatii intentioneaza sa realizeze o actiune de informare asupra consecintelor fumatului activ si pasiv in timpul sarcinii.
Totodata, Ministerul Sanatatii anunta ca va continua programul „Stop Fumat”, prin care se asigura gratuit consilierea si tratamentul recomandat de OMS pentru renuntarea la fumat.
Renuntarea precoce la fumat poate salva viata. Fumatorul care renunta la tutun inainte de varsta de 30 de ani are aceeasi speranta de viata ca si cand nu ar fi fumat. Cu cat amana momentul abandonarii fumatului, cu atat durata vietii se scurteaza iar calitatea vietii scade, prin aparitia diverselor afectiuni induse de substantele toxice din fumul de tutun.