Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj vine cu argumentul că regiunea Nord-Vest se situează intre primele din Romania in ce priveşte capacitatea şi absorţia fondurilor europene.
Reorganizarea teritorială a regiunilor de dezvoltare, cerută de UDMR coaliţiei de guvernare, naşte controverse. Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras, spune că prin această reorganizare teritorială se doreşte „eficientizarea regiunilor de dezvoltare pentru că actualele regiuni sunt ineficiente şi prea mari”. „Diferenţele dintre judeţele din regiunea Nord-Vest sunt de potenţial economic. Sălajul nu poate concura niciodată cu judeţul Cluj”, a explicat parlamentarul sălăjean.
Tiberiu Marc, preşedin-tele Consiliului Judeţean Sălaj, nu vede cu ochi buni o reorganizare teritorială, pentru că „politicile de dezvoltare teritorială işi măsoară eficienţa prea puţin rapor-tandu-se la suprafaţa teritorială pe care o acoperă”. „N-ar trebui să uităm că suntem din 2007 parte a angrenajului european, care admite mai degrabă criterii specifice atunci cand vine vorba despre unităţile teritoriale – dezvoltarea acestora şi fondurile alocate acestui obiectiv – la nivelul intregului spaţiu european. Statele membre sunt suverane in a-şi propune propria organizare administrativ teritorială, insă raportandu-se la criteriile unitare la nivel european, pe de o parte, iar pe de altă parte la propria direcţie pe care işi propun să o urmeze in dezvoltare”, le-a adus aminte Marc prietenilor din UDMR. In ceea ce priveşte regiunea de dezvoltare Nord-Vest, din care face parte Sălajul, preşedintele Consiliului Judeţean spune că „in actualul exerciţiu financiar, 2007 -2013, aceasta se situează intre primele din Romania raportat la capacitatea şi absorbţia fondurilor europene sau a inovării”.
Scopul UDMR – Secuimea
Printre obiectivele majore ale UDMR pentru 2011 se află şi reorganizarea teritorială a regiunilor de dezvoltare a Romaniei. „Priorităţile UDMR pentru acest an, pe langă intrarea in vigoare a Legii educaţiei, sunt reluarea discuţiilor pe legea minorităţilor, care prevede o serie de elemente cu privire la autonomia culturală, ceea ce ar putea fi tema de scandal a anului, dar şi problema reorganizării regionale. UDMR a depus de doi ani un proiect de lege, care nici n-a ajuns in discuţiile parlamentarilor”, au anunţat liderii Uniunii. UDMR a impărţit, in 2007 la Targu Mureş, Romania in 15 regiuni. Pentru a mai elimina din eventualele comentarii şi atacuri, maghiarii le-au numit ^regiuni de dezvoltare economică”, ei arătandu-se preocupaţi, in egală măsură, atat de redesenarea zonelor din Ardeal, cat şi a celor din Moldova sau Oltenia. In viziunea maghiarilor, Sălajul ar urma să facă parte dintr-o regiune de dezvoltare in care mai sunt incluse judeţele Bihor şi Satu Mare. O altă regiune pe placul UDMR ar fi cea compusă din Mureş, Harghita şi Covasna.
Tiberiu Marc se opune reorganizării teritoriale cerute de UDMR
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...