Fostul președinte al Consiliului Județean Sălaj, Tiberiu Marc, a primit sâmbătă, la Gala Aniversară prilejuită de împlinirea a 30 de ani de la reînființarea administrației județene, o plachetă aniversară din partea actualului președinte, Dinu Iancu-Sălăjanu.
În aplauzele publicului, Tiberiu Marc a făcut un scurt rezumat al experienței și provocărilor mandatelor sale și le-a mulțumit tuturor angajaților din administrația județului pentru eforturile pe care le-au depus cât timp a fost președinte.
”Consiliul Județean Sălaj împlinește vârsta unei generații. 30 de ani în care s-au întâmplat o mulțime de lucruri. Aș împărți această perioadă în câteva segmente care au avut specificitatea lor. Cea de început până la momentul la care România a aderat la Uniunea Europeană, o perioadă de consolidare instituțională, în care resursele financiare au fost puține și așteptările mari. A venit apoi perioada de după 2008, în care accesul administrațiilor locale, a administrației județene, la fondurile europene a devenit dintr-o dată posibil și o paletă largă de proiecte a fost calificată pentru finanțare.
Pentru o instituție de genul Consiliului Județean, care are o anumită specificitate, provocarea a fost una foarte serioasă pentru toți cei care lucrau în instituție – pentru că una este să faci administrație și alta este să te apuci să faci proiecte, să înveți să implementezi proiecte, să înveți să le duci la capăt și într-un context în care rigorile erau cu totul altele decât cele de până atunci. Vreau să le mulțumesc celor din Consiliul Județean care au lucrat în toată perioada aceasta în care am fost președinte, pentru tot efortul pe care l-au depus, pentru dorința lor de a se perfecționa și a face lucruri noi, de a face în beneficiul sălăjenilor tot ceea ce depindea de ei.
Din păcate, a venit și criza după 2008, perioada în care beneficiile fondurilor europene s-a suprapus peste criză, a făcut ca o parte din lucruri să nu meargă cu viteza cu care ne-am fi dorit noi, pentru că așteptările erau mari și atunci, la fel ca acum. Am făcut proiecte în toate domeniile care sunt în atribuțiile Consiliului Județean și mă bucur că domnul președinte continuă să le susțină și sunt sigur că le va finaliza pe multe dintre ele.
A venit o provocare pentru instituțiile publice, pentru noi toți, odată cu apariția pandemiei. A trebuit să facem față unor provocări cu care nu eram obișnuiți, să dăm răspunsuri corecte unor evenimente cu totul noi, iar în ultima perioadă, a apărut acest conflict militar din apropierea granițelor României.
Toți spun că lumea se va schimba. Unii spun că lumea deja s-a schimbat și viitorul ar trebui să-l privim cu alți ochi – un viitor imediat, nu neapărat un viitor mediu sau îndepărtat; dar sunt convins că fiecare generație își valorifică oportunitățile. Deci, și generația de după 2022 va valorifica oportunitățile și ele, har Domnului, sunt multe. Dar provocările sunt multe și nevoia de adaptare la realități este una presantă pentru că, dincolo de oportunitățile de finanțare, sunt și așteptările. Mari, multe și diverse. Vă doresc sănătate și să fie pace! Dumnezeu să binecuvinteze Țara Silvaniei!”, a fost mesajul fostului președinte.
Vineri, 1 aprilie, Președintele Dinu Iancu-Sălăjanu le-a oferit câte o plachetă aniversară tuturor șefilor direcțiilor din subordinea Consiliului Județean Sălaj, în cadru festiv. Întâlnirea a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor, cu participarea tuturor angajaților Consiliului Județean, prilej cu care Președintele le-a mulțumit pentru eforturile lor din fiecare zi pentru bunul mers al activității în folosul sălăjenilor.
Galeria și moștenirea președinților Consiliului Județean Sălaj
La moment aniversar, conducerea Consiliului Județean a decis amenajarea în holul instituției a unei Galerii a președinților, care reunește fotografii ale tuturor celor care au pus o cărămidă la construcția Sălajului de astăzi.
De la înființare, în 1926, și până în prezent, Consiliul Județean Sălaj a avut zece președinți: Gheorghe Pop de Oarța (1926-1929 și 1930-1931), Alexandru Aciu (1929-1930 și 1932-1933), Mihai Gurzău (1933-1936), Ilie Călăuz (1936-1937), Petru Cupcea (1937-1938), Victor Hălmăjan (1992-1996), Sorin Cosma: 1996-2000, Leontin Bordaș: 2000-2004, Tiberiu Marc: 2004-2020 și Dinu Iancu-Sălăjanu: 2020-prezent.
Tiberiu Marc a lăsat o amprentă importantă asupra dezvoltării județului în perioada post-decembristă. În ultima sa conferință de presă, la finalul mandatului din 2020, declara: ”În 2004, când am venit la Consiliul Judeţean, nu erau proiecte şi nu era nici buget. Portofoliul de proiecte în lucru sau în achiziţie, cu finanţare asigurată, în acest moment, înseamnă peste 370 de milioane lei, peste 80 de milioane de euro şi, dacă l-am raporta la viitorul mandat, ar însemna investiţii de aproape 93 de milioane lei în fiecare an. 605 kilometri din reţeaua aflată în administrarea Consiliului Judeţean Sălaj, valoare totală a investiţilor fiind de de peste 590 milioane de lei. Peste 240 kilometri din drumurile judeţene (39 la sută din reţeaua totală) au avut parte de lucrări de modernizare fie încheiate, fie în derulare, iar 340 kilometri (56 la sută) de reparaţii însemnând cel puţin un covor asfaltic şi pentru puţin peste 25 km (5 la sută) au fost realizate documentaţiile tehnice necesare anterior executării lucrărilor realizate, aflându-se în faza de identificare a unor soluţii de finanţare”.
Tot în perioada președinției lui Tiberiu Marc, a fost preluat Spitalul Județean de Urgență Zalău sub umbrela administrației județene. Toată infrastructura unităţii spitaliceşti a fost modernizată sau în curs de modernizare, valoarea totală a investiţiilor, inclusiv în aparatură medicală, fiind de peste 238 de milioane lei.
Consiliul Județean a sprijinit financiar și Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj pentru achiziţia de maşini şi echipamente de intervenţie terestră, aeriană şi acvatică, în deschiderea unor subunităţi de pompieri în judeţ, dar şi pentru realizarea punctului aeromedical Jibou – hangar elicopter SMURD.
Consiliul Judeţean a avut în vedere şi valorizarea patrimoniului cultural, implementând un proiect cu fonduri europene pentru reabilitarea şi modernizarea Cazărmii Dragalina, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi Galeriile de Artă Ioan Sima, alături de alte două proiecte europene vizând un circuit al castrelor romane şi un circuit al bisericilor de lemn. Valoarea totală a investiţiilor destinate patrimoniului cultural a fost de peste 67 milioane lei.
Alte două proiecte cu finanţare europeană au avut în vedere realizarea unui sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sălaj – valoare de peste 109 milioane lei, respectiv dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţele Cluj şi Sălaj – proiect aflat încă în implementare.
Din 2005 şi până în 2020, valoarea patrimoniului judeţului administrat de către Consiliul Judeţean a crescut de 47 de ori, de la nouă milioane de euro până la peste 426,4 milioane euro, fiind implementate 34 proiecte prin fonduri nerambursabile europene, suma atrasă fiind de circa 200 de milioane de euro.
nu l o premiat si pt ca a dat CJ in judecata, condus de EL INSUSI, ca sa si dea sporuri si salariu mai mare? practic, el pers fizica a dat in judecata institutia condusa de el, pt mai multi bani (altul care nu se satura dupa cat o furat)?