Evaluarea nationala la clasa a VIII-a in anul scolar 2009-2010 va avea loc intre 4 si 12 mai, iar cea din perioada speciala, intre 25 mai si 2 iunie, potrivit unui ordin al Ministerului Educatiei, care inlocuieste tezele unice cu testarea dupa modelul evaluarilor internationale. Ministrul Educatiei a aprobat, joi, Ordinul privind organizarea si desfasurarea evaluarii nationale pentru elevii clasei a VIII-a, in anul scolar 2009-2010.
Potrivit acestui ordin, calendarul de desfasurare a evaluarii nationale stabileste o perioada normala de evaluare a elevilor din clasa a VIII-a si una speciala.
Astfel, elevii din clasa a VIII-a sustin prima proba in 4 mai 2010, la Limba si literatura romana – proba scrisa. In 6 mai 2010 este programata proba la Limba si literatura materna, iar in 12 mai 2010, Matematica, ambele fiind probe scrise.
Perioada speciala de evaluare va incepe in 25 mai 2010, cu proba scrisa la Limba si literatura romana. Apoi, in 27 mai 2010 va fi proba la Limba si literatura materna, iar in 2 iunie 2010, la Matematica, ambele fiind probe scrise.
Subiectele pentru evaluarea nationala se elaboreaza in cadrul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, tinand seama mai multe cerinte. Acestea trebuie sa fie dupa modelul evaluarilor internationale, sa fie formulate clar, precis si in stricta concordanta cu programele pentru evaluarea nationala.
De asemenea, subiectele trebuie sa aiba un nivel mediu de dificultate si sa permita rezolvarea subiectelor in 120 de minute, potrivit ordinului.
Potrivit proiectului Legii educatiei nationale, transmis luni Parlamentului, pentru orientarea scolara si profesionala a absolventilor clasei a VIII-a si continuarea studiilor in clasa a IX-a se iau in considerare rezultatele scolare obtinute pe parcursul claselor V-VIII, ca indicator general al performantelor elevului in raport cu standardele curriculare si rezultatele obtinute la o testare nationala realizata la finalul clasei a VIII-a si structurata dupa modelul testarilor internationale standardizate, ca indicator specific privind competentele-cheie formate pe parcursul invatamantului general de tip comprehensiv. Medodologia acestui tip de test va fi stabilita de catre MECI, potrivit proiectului.
Ministrul Educatiei anunta, in urma cu o saptamana, ca va emite un ordin de ministru privind organizarea si desfasurarea evaluarii nationale care va inlocui tezele cu subiect unic.