Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, luni, la finalul discutiilor cu sindicalistii din invatamant, ca teza unica la Limba si literatura romana a fost reprogramata pentru 7 mai, restul tezelor se vor tine asa cum era programat, iar greva de marti a profesorilor a fost suspendata. Ministerul Educatiei a semnat un acord cu toate cele patru federatii sindicale din invatamant – FSLI, FEN, „Spiru Haret” si „Alma Mater” si acesta va merge pentru validare in teritoriu.
In acord este prevazuta atat amanarea tezei cu subiect unic la Limba si literatura romanadin data de 5 mai in 7 mai, cat si suspendare grevei anuntate de sindicalisti pentru marti. Andronescu a precizat ca salariile profesorilor nu vor fi afectate, iar proiectele si programele de cercetare vor continua asa cum a fost stabilit. De asemenea, documentul semnat luni prevede sustinerea prin legea salarizarii unitarea a unei pozitii pe grila de salarizare corespunzatoare importantei si rolului educatiei.
In urma discutiilor s-au mai convenit constituirea unei comisii de monitorizare pentru evaluarea modului in care s-au realizat si se vor realiza cheltuielile pe investitii si definitivarea principiilor si calendarului privind descentralizarea, precum si mentinerea titularizarii in sistemul national de invatamant si in viitoarele legi ale educatiei, a sustinut Andronescu. Ea a mai spus ca, potrivit acordului, legea salarizarii unitare a sistemului bugetar va include si prevederi din Legea 221/2008, cu stabilirea pana la 30 iunie a calendarului de aplicare.
De asemenea, proiectele si programele de cercetare aflate in derulare vor fi continuate si prin utilizarea creditelor de angajament.
Un alt punct al intelegerii prevede propunerea semnarii unui protocol, in 6 mai, intre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii si sindicate, cu participarea reprezentantilor din birourile executive ale celor patru federatii sindicale din invatamant. Ministrul Andronescu a mai spus ca s-a mai stabilit si sustinerea in Parlament a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 40/2009 privind invatatorul-profesor si educatorul-profesor, potrivit Procesului Bologna. Andronescu a mai spus ca sindicalistii au anuntat ca vor continua protestele daca nu va fi respectat acordul convenit luni. Reglementarile prevazute in protocol vor fi discutate
Reprezentantii sindicatelor din educatie au spus ca au acceptat suspendarea grevei, dar ca toate reglementarile prevazute in protocol vor fi discutate cu reprezentantii din teritoriu si ca problema privind alte actiuni de protest, boicotarea examenelor sau a tezelor cu subiect unic, ramane inca deschisa. Ei au mai spus ca, pe langa problema salarizarii, o alta este cea a investitiilor, mentionand ca ar vrea ca cele 300 de milioane de lei luate de la investitii sa fie date inapoi.
Totodata, liderii sindicatelor din educatie au cerut garantii pentru aplicarea Legii 221 si un buget pentru Educatie de 6% din PIB. Sindicalistii din educatie se vor intalni, miercuri, pentru a decide daca vor continua protestele.
Vicepresedintele FSLI, Simion Hancescu, a spus ca este posibil ca liderii din teritoriu sa decida continuare protestelor in urma prezentarii rezultatelor discutiilor de luni. Presedintele executiv al Federatiei „Spiru Haret”, Marius Nistor, a spus ca amanarea grevei este „o lectie daca actualului Guvern, prin care sa le aratam ca noi putem sa reactionam mult mai rational”.