De anul viitor, programele naţionale de sănătate se vor derula pe o perioadă de doi ani, potrivit unui proiect de Hotărare de Guvern supus dezbaterii publice de Ministerul Sănătăţii. Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, şi-a motivat decizia prin faptul că se pierde timp cu dezba-teri şi procesul de contractare a serviciilor, ceea ce duce la intarzierea imple-mentării efective a progra-melor de sănătate.
In perioada 2011-2012, Ministerul Sănătăţii va derula un program de depistare precoce a trei tipuri de cancer: de col uterin, de san şi colorectal, după modelul proiectului pilot derulat de Institutul de Oncologie “I.C. Chiricuţă”, Cluj-Napoca. Programul va conţine atat vaccinarea impotriva HPV (Human Papiloma Virus), cat şi teste citologice gratuite pentru persoanele din catego- riile de risc in vederea diagnosticării in faze incipiente a canceului de col ute-rin, de san şi colorectal. Cancerul mamar şi cancerul de col uterin sunt principalele cauze ale mortalităţii in randul femeilor din Romania.
Programul pentru prevenirea cancerului de col ute-rin a demarat cu un an in urmă şi in Sălaj, insă fără a avea prea mare succes in randul beneficiarelor.
Pentru următorii doi ani au fost păstrate majoritatea programelor naţionale de sănătate care existau, atat cele de prevenţie derulate de către Ministerul Sănă-tăţii, cat şi cele de trata-ment gestionate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.