De anul viitor, programele naţionale de sănătate se vor derula pe o perioadă de doi ani, potrivit unui proiect de Hotărare de Guvern supus dezbaterii publice de Ministerul Sănătăţii. Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, şi-a motivat decizia prin faptul că se pierde timp cu dezba-teri şi procesul de contractare a serviciilor, ceea ce duce la intarzierea imple-mentării efective a progra-melor de sănătate.
In perioada 2011-2012, Ministerul Sănătăţii va derula un program de depistare precoce a trei tipuri de cancer: de col uterin, de san şi colorectal, după modelul proiectului pilot derulat de Institutul de Oncologie “I.C. Chiricuţă”, Cluj-Napoca. Programul va conţine atat vaccinarea impotriva HPV (Human Papiloma Virus), cat şi teste citologice gratuite pentru persoanele din catego- riile de risc in vederea diagnosticării in faze incipiente a canceului de col ute-rin, de san şi colorectal. Cancerul mamar şi cancerul de col uterin sunt principalele cauze ale mortalităţii in randul femeilor din Romania.
Programul pentru prevenirea cancerului de col ute-rin a demarat cu un an in urmă şi in Sălaj, insă fără a avea prea mare succes in randul beneficiarelor.
Pentru următorii doi ani au fost păstrate majoritatea programelor naţionale de sănătate care existau, atat cele de prevenţie derulate de către Ministerul Sănă-tăţii, cat şi cele de trata-ment gestionate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Teste gratuite pentru 3 tipuri de cancer anul viitor
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...