Campania „Nu am facut destul” ajunge si la Sarmasag si Criseni
rn
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în parteneriat cu Asociatia Pacientilor Cronici din România, organizeaza a 5-a editie a campaniei „Nu am facut destul”, care are ca scop testarea gratuita pentru depistarea cancerului la sân în rândul femeilor din mediul rural.
În acest an campania de testari gratuite se va desfasura în 5 judete din Ardeal, astfel ca în lunile octombrie si noiembrie vor fi testate mai mult de 1000 de femei din Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud, Alba si Sibiu.
Campania a demarat în judetul Alba, iar data si locul unde au loc controalele sunt afisate la Primarie si în alte puncte importante din sat.
Calendarul campaniei (lista mai poate suferi usoare modificari):
10 si 11 noiembrie la Floresti, judetul Cluj
17 noiembrie la Sarmasag, judetul Salaj
18 noiembrie la Criseni, judetul Salaj
24 noiembrie la Baisoara, judetul Cluj
25 noiembrie la Capusu Mare, judetul Cluj
Voluntarii de la Asociatia Studentilor Medicinisti din Cluj vor face controale gratuite: la sâni (palpare, ecografie daca e cazul si trimitere pentru mamografie gratuita), la inima (tensiune, puls, EKG, se masoara vârsta arterelor), la plamâni (spirometrie, se masoara vârsta plamânilor), la alunite (dermatoscopie, verificare pentru cancerul de piele) si pentru depistarea diabetului (masurarea glicemiei care trebuie luata pe stomacul gol).
Anul trecut, în cadrul campaniei care s-a desfasurat în cinci judete din Moldova, medicii au descoperit ca 1 femeie din 7 se confrunta cu o problema la nivelul sânilor, însa refuza sa mearga la medic de frica sau rusine. De asemenea, 4 din 5 femei nu facusera niciodata un control medical la sâni.
„Cancerul descoperit în faza incipienta, este tratabil. Costurile tratamentelor scad, iar sansele de supravietuire cresc. Peste 15% dintre femeile care au fost testate anul trecut au prezentat anormalitati la sâni si au necesitat un control de specialitate. Mai grav, aproape 50% dintre acestea aveau formatiuni de natura canceroasa si au fost trimise la medicul specialist”, spune Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.