Unitățile de învățământ din Sălaj au primit zilele trecute testele rapide antigen. Testarea elevilor se va realiza după cum va decide consiliul de administrație al fiecărei unități de învățământ – ori la școală sau grădiniță, ori acasă.

În lipsa unui comunicat oficial al Inspectoratului Școlar Județean Sălaj din care să rezulte o centralizare a deciziilor luate în școli și grădinițe, vă spunem doar ceea ce prevede Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății.  

Știm doar că există unități de învățământ din județ care au decis ca testarea elevilor să se realizeze acasă, de către părinți, din cauză că școlile nu au suficient personal care să realizeze testarea. Iar vineri, 3 decembrie, fiecare părinte va primi acasă câte două teste. Unul va fi efectuat luni, iar al doilea, joia viitoare. Dacă există unități de învățământ în care consiliul de administrație decide că testarea elevilor se face la școală ori la grădiniță, atunci este nevoie de acordul scris al părinților sau reprezentanților legali.

Părinții au primit tutoriale pe grupurile de WhatsApp

În școlile și grădinițele în care consiliile de administrație au decis ca testarea copiilor să se realizeze acasă, părinții sunt nevoiți să învețe să utilizeze testele rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă, conform Instrucţiunii Ministerului Sănătăţii nr.  CAZ/4.216/19.11.2021. Pe grupurile de WhatsApp sau Messenger, diriginții, învățătoarele sau educatoarele au pus la dispoziția părinților filmulețe de pe Youtube despre cum să utilizeze corect testele.

Conform ordinului miniștrilor, dacă rezultatul testului este pozitiv, părinţii sau reprezentanţii legali au obligaţia de a comunica în scris sau electronic unităţii de învăţământ, respectiv persoanei responsabile desemnate rezultatul testului.

Unitatea de învăţământ raportează Direcției de Sănătate Publică cazurile cu rezultat pozitiv în vederea asigurării testării copiilor prin test certificat antigen rapid sau RT-PCR. Conducerea unității de învățământ este obligată să păstreze evidenţa preşcolarilor/ elevilor testaţi pozitiv la testul rapid antigen noninvaziv efectuat din proba de salivă.

Elevul sau preșcolarul cu rezultat pozitiv își va continua activitatea în regim online şi poate relua cursurile cu prezenţă fizică după prezentarea rezultatului certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore.

Preşcolarul sau elevul care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore, reia cursurile cu prezenţă fizică după 14 zile de la data rezultatului pozitiv obţinut la testul rapid antigen noninvaziv efectuat din proba de saliva.

Sorin Cîmpeanu: ”Nu este niciun haos. Compensăm colegii cu zile libere”

Măsura testării elevilor și preșcolarilor la domiciliu, de către părinți, dar și faptul că majoritatea unităților de învățământ au primit testele dezasamblate iar cadrele didactice și întreg personalul auxiliar va trebui să contribuie la asamblarea kit-urilor pentru a fi transmise părinților, au iscat controverse în spațiul public. În primul rând pentru că este o muncă suplimentară, apoi s-a discutat faptul că nu este igienic ca aceste teste să treacă prin atâtea mâini până ajung să fie folosite, plus semnele de întrebare privind rezultatele testelor.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru un post național de televiziune că nu este niciun haos legat de această testare și că toți profesorii sau personalul auxiliar care stau peste program pentru asamblarea testelor vor primi zile de concediu. Desigur, acolo unde se poate.

“În primul rând, nu este niciun haos, deloc. În al doilea rând, cele mai multe dintre componente sunt deja asamblate. În al treilea rând, acum, am lansat cu sprijinul Ministerului Sănătății un material suport-video cu trei secțiuni. l-am distribuit către toate școlile și grădinițele din România și sunt 17.632. Materialul suport-video are trei componente. În primul rând, doctorul Rafila, în calitatea lui de medic, face o demonstrație de utilizarea a acestor teste. Al doilea punct al acestui material video este modalitatea în care se asamblează aceste teste, și doi membri ai Guvernului, ministrul Educației și ministrul Sănătății plus Inspectorul General de București demonstrează cum aceste teste pot fi asamblate pe seturi, în câteva secunde pentru un set. Dați-mi voie să vă explic concret. Fiecare școală are un director. Directorul este responsabil pentru managementul acelei școli. Va apela la colegi, cadre didactice, va apela la personal didactic și didactic auxiliar, personal nedidactic și, acolo unde există un rol foarte important, îi rog pe cei care sunt angajați ai Ministerului Sănătății, asistenți medicali, să se implice în acest proces. Sunt convins că se vor implica Pentru acei colegi care s-au implicat deja și care se vor implica, am anunțat că Ministerul Educației, apreciind acest efort făcut în zile libere, va compensa prin zile de concediu, în măsura posibilului. Este un efort pe care îl recunoaștem și îl apreciem. Este făcut în interesul siguranței sanitare în școli”, a precizat oficialul.